vizelés
#Lélek

Enursisnoctura, az éjszakai bevizelés

2013.11.08.
1 perces olvasási idő

Sajnos az éjszakai bevizelés nem csak kisgyermekeket érint, kamaszok is küzdhetnek ezzel a kellemetlen problémával. Mi az enuresisnocturna? Milyen terápiás módszerek léteznek?

Mennyire gyakori probléma?

Kisgyermekkorban, öt éves korban a gyermekek 10-20%-ánál fordul elő, de előfordulása a fiatal felnőttek körében is Az ágybevizelés nem csak gyermekkorban fordul elő.2%-os. Rendkívül kellemetlen ez a fiatalnak, önértékelését csökkenti, társas kapcsolataira is hatással lehet. Nem egyszer előfordul, hogy ezek a gyerekek vagy fiatalok nem mernek elmenni osztálykirándulásra vagy ottalvós bulira. Cikinek érzik betegségüket, sokan aggódnak a miatt, hogy "mi lesz, ha a többek megtudják".

Elsősorban fiúkat érinteni ez a probléma. Kimutatták, hogy gyakoribb az alacsony gazdasági-társadalmi státussal bíró családokban, magas stressz-szint mellett.

Diagnózis

Enuresisnocturnával akkor diagnosztizálunk valakit, ha az ágyba vagy ruhába vizelés ismételten, legalább három hónapon át megjelenik, hetente legalább kétszer, öt éves kor felett és szociális vagy foglalkozásbeli (iskolai) zavart okoz.

Fiziológiai tényezők

Gyakori továbbá a családi halmozódás, azaz, hogy a szülőknek is volt gyermekkorukban hasonló problémájuk. A vizeletkiválasztási rendszer többféle betegségének lehet a tünete az ágybavizelés. Épp ezért orvosi kivizsgálás javasolt. A pszichoterápiás kezelés nem is indulhat meg orvosi kivizsgálás nélkül. Szükség esetén gyógyszeres kezelést tudnak javasolni az orvosok, abban az esetben, ha egy bizonyos hormon, az antidiuretikus hormon éjszaka nem termelődik. De még ekkor is ajánlott a pszichoterápiás megsegítés, ugyanis a gyógyszere kezelés után gyakori a visszaesés. Tehát végleges megoldást nem minden esetben nyújt, és mellékhatásokkal is számolnunk kell.

Pszichológiai tényezők

Az éjszakai bevizelés a pszichoszomatikus zavarok közzé tartozik, azaz a testi tünetek mögött nem mindig található biológiai ok, ellenben a pszichológiai körülmények igen lényegesek lehetnek. Milyen stressznek van kitéve? Különösen akkor kutatunk pszichés okokra, ha visszatérő probléma az ágybavizelés. Ismételten fontos azt a kérdést megválaszolnunk, hogy a tünet milyen hatással van a családra. Apa és anya minden figyelme ilyenkor a gyerekre irányul, vagy veszekedés tör ki? Pszichológus segíthet a betegség dinamikájába belelátni és a kialakult viselkedés mintákat átalakítva a tünetet megszüntetni.

Ebből is látszik, hogy az éjszakai bevizelés, enuresisnocturna, terápiája igen összetett. Egyszerre igényel orvosi, pszichés és családdinamikai megközelítést. Szerencsére a különböző terápiák nem zárják ki egymást, sőt egymás jótékony hatását erősítik fel.

(Börcsök Gyöngyi, pszichológus)