#Lélek

Pszichológusnak készülsz? Mire is vállalkozol?

2014.05.14.
2 perces olvasási idő

Tizenkettedik osztályba lépve itt az ideje elgondolkodni, hogy kit merre visz az útja, hol tanul tovább. Cikkünkben egy pszichológussá válás útját vesszük végig.

A pszichológia iránt senki sem közömbös, megosztja a társadalmat. Egyesek mindig is pszichológiát akartak tanulni, mások pedig rettegnek, hogy valaki „átlát” rajtuk. Természetesen gondolatot olvasni nem tanítanak senkit sem az egyetemen ellenben sok anatómiát és élettant igen.

Gyakori hiba, hogy összetévesztik a pszichológust a pszichiáterrel. A pszichiáter orvosi egyetemet végzet szakember, míg a pszichológus bölcsészettudományokat végzett. A következőekben arról lesz szó, hogy hogyan lesz valakiből képzett pszichológus.

Diplomás pszichológus

A pszichológiai szak az egyetemek egyik legkedveltebb szaka volt mindig is. Túljelentkezésre minden évben lehet számítani. Az alap és a mesterképzés annyira nem bolondította meg a pszichológiai képzést, hiszen pszichológia szakon az utolsó két év specializálódásról szólt.

Az alapképzés során sokkal több statisztikában és élettanban van részünk, mint alap pszichoterápiás ismeretekben. De megismerkedhetünk a fejlődéslélektan, személyiség lélektan nagyobb elméleteivel. A mesterképzésben pedig tovább lehet specializálódni különböző területek felé.

A mesterszak gyakorlatorientáltabb, itt már lehet választani a különböző szakirányok között: kognitív és evolúciós pszichológia, fejlődés és klinikai gyermekpszichológia, klinikai és egészségpszichológia, munka és szervezetpszichológia vagy tanácsadás és iskolapszichológia. A diploma megszerzésével azonban még nem ért véget a pszichológus tanulói karrierje.

Szakképzések

Csakúgy, ahogy az orvosok vagy mint a jogászok, a pszichológusnak is szakképesítést érdemes szereznie. A szakképzések során van lehetőség az elméleti és a gyakorlati tudás mélyítésére. Talán a pszichológia az a szakma, ami nem követi a modern kor változásait. Míg manapság olyan gyorsan változik a technológia, hogy a fiatalabbak, rugalmasabbak előnyben vannak (Y és Z generáció), addig a pszichológiára ez csak részben lehet igaz. Csakúgy, mint régen más mesterségekben évek gyakorlati tapasztalatával nő meg a tudás. A szakképzések már munka mellett adják meg a szükséges támogatást. Természetesen itt is válogathatunk a különböző képzésekben: egészségpszichológiai, pedagógiai, iskolapszichológia vagy klinikai és mentálhigiénés képzés között.

A képzések elengedhetetlen feltétele a megfelelő önismeret. Azaz a pszichológusnak kötelező bizonyos óraszámmal önismeret végeznie kiképző pszichoterapeutánál. Ennek tagadhatatlan előnye van munkánkban. Nem csupán belülről, a másik székben élhetjük át a terápiát, hanem rálátást kapunk saját nehézségeinkre, általunk vezetett terápiák vakfoltjaira világítanak rá.

Módszerspecifikus képzések

Ez a nevében hordozza lényegét: egy adott módszer elsajátítását. Olyan ez, mint az asztalosnak a kalapács és a fűrész. Megfelelő eszközöket ad a pszichológus kezébe, hogy a különböző problémákat és személyiségeket a lehető legmegfelelőbb eszközökkel érje el. Ilyen például a relaxáció és szimbólumterápiás képzés, pár és családterapeuta képzés, hipnoterapeuta képzés vagy az individuálpszichológiai módszerpecifikus képzés.

Pszichoterapeuta képzés

Vegyünk egy pszichológust, aki az alapdiploma megszerzése után szakképesítést szerzett. Nevezheti-e ő magát pszichoterapeutának? Bármilyen meglepő is, nem. Ez egy további képzés, amit a klinikai szakképzésre építve lehet elvégezni és szükséges egy módszer átható ismerete is hozzá.

Összességében látható, hogy pszichológiát elszánt és elhivatott emberek tanulnak. Hosszú évek kihívása mire a terapeutai székbe egy szakember ülhet.

(Börcsök Gyöngyi, pszichológus)