család
#Lélek

Három generáció egy fedél alatt: ha a nagyszüleiddel laksz

2014.08.21.
1 perces olvasási idő

A kamaszkor viszontagságai közben néha nem könnyű együtt élni a szülőkkel. Még bonyolultabb a helyzet, ha a nagyszüleid is veletek laknak. Íme, néhány tipp, ami segít, hogy meglásd a pozitív oldalát az együttélésnek.

Gondolkodj az ő fejével!

Bizonyára a nagyidnak vagy a nagypapádnak se lehet egyszerű. Fel kellett adnia az addigi napi rutinját, szokásait, más házában él, és sok- sok idő után alkalmazkodnia kell egy teljesen új háztartáshoz. Gondolj arra, hogy nem csak neked kell megküzdened az új helyzettel.

Beszélgess a szüleiddel!

Beszéljétek meg a problémákat, és az esetleges változásokat. Ki hozza a döntéseket? Ha anyukád elenged moziba, vagy szombat este szórakozni, de a nagyi nem, akkor kié a végső szó?

Közös megegyezés

Valószínűleg a nagyi is ugyanúgy furcsának találja a ruháidat, vagy az új cipődet, mint te az övét. Csak semmi piszkálódás! Fogadjátok el egymás ízlését, kinézetét, személyiségét!

Legyél megfontolt!

Lehet, hogy a nagyszüleidet zavarja a hangos zenéd, vagy a barátok/barátnők, akik a konyhában nevetgélnek. Segíthet a konfliktus enyhítésében, ha mielőtt jönnek a barátok, szólsz a nagyinak, így ő is nyugodtan fel tud készülni vagy elvonulni. Ne hallgass hangosan filmeket vagy zenét, néha használd a fülhallgatót. Meglásd, rengeteg konfliktust megelőzhetsz.

Csak semmi veszekedés

Legyél kedves, és amennyire csak tudsz, megértő. Az ordibálások, hatalmasak veszekedések nem vezetnek sehová. Ha valami problémátok akad, mindig próbáljátok meg higgadtan kezelni.

Közös hang

Találj valami olyan dolgot, amit mindketten (sőt még akár a szüleid is) élveznek. Lehet, hogy mindketten imádtok kártyázni, vagy a nagypapád is kedveli a háborús filmeket. Ezzel erősíthetitek a kapcsolatotokat.

Felnőttek

Ne feledd, a felnőtteknek is rengeteg problémája akad. Ahogy neked is a szüleiddel, úgy a te szüleidnek is lehetnek konfliktusai az anyukájukkal vagy édesapjukkal. Légy toleráns velük szemben.

Ne gubózz be!

Ne gubózz be otthon, ne ülj folyamatosan a szobádban. Találj új hobbit, mozizz, vagy iratkozz be a könyvtárba.

Nevess!

A humor sok mindenre megoldás. Csökkentheti a feszültséget köztetek, és akár egy jobb kapcsolat kezdetét is jelentheti.

Házimunkák együtt

Mutasd meg, hogy te sem csak a babérjaidon ülsz. Mosogassatok együtt, vagy segíts összehajtogatni a kivasalt ruhákat. A nagyszülők értékelik a segítséget, és ezzel akár a szüleid dolgát is megkönnyítheted.

(Gy. R. - health24)