internetes zaklatás
#Lélek

Értsünk szót – Állítsuk meg az internetes zaklatást konferencia

2013.05.07.
3 perces olvasási idő

Manapság rengeteget hallani különböző zaklatásokról, főleg a fiatalok körében. A zaklatás egy új fajtája, amiről talán igen kevesen veszünk tudomást, az nem más, mint a cyberbullying, vagyis az interneten történő bármiféle lelki bántalmazás, megalázás, testi bántalmazással való fenyegetés és sorolhatnánk. Akárki áldozatul eshet egy ilyen zaklatásnak, és bárkiből válhat bully, vagyis zaklató. Ez a téma még olyan friss, hogy a szakértők sem tudnak róla annyira sokat.

Az Értsünk Szót internetes portál kezdeményezett egy fiataloknak, szülőknek és tanároknak szóló konferenciát, amelyen számos szakértő is részt vett, hogy feltárják az interneten történő bántalmazás fontosabb kérdéseit, és eloszlassák a kételyeket.

A konferenciára április 23-án, a budapesti Arany Tíz kultúrházban került sor. Jelen volt dr. Parti Katalin, az Országos Kriminológiai intézet munkatársa, Dr. Áary-Tamás Lajos, oktatási biztos, Senkár Éva, a Kék Vonal gyermekpszichológusa, Várnai Dóra pszichológus, és én is, a kamaszpanasz.hu képviseletében. A moderátorok Skita Erika és Turáni Szabolcs voltak. A beszélgetés egésze hamarosan olvasható lesz a KamaszPanaszon.

Tudjunk meg többet az internetes, virtuális zaklatásról! Rengeteg kérdés merült fel, ezek közül a legfontosabbakat szeretnénk kiemelni.

Mi is a cyberbullying?

Az, hogy mi a zaklatás, az egyénfüggő. Függ attól, hogy ki mit tekinti annak, illetve ki és hol húzzam meg a határvonalat. Az iskolai zaklatást, vagyis a valóságban ténylegesen, fizikailag megtörténő zaklatást azonban egyszerűbb felisemrnie egy fiatalnak. Ám mi történik akkor, ha ez mind névtelenül, arcok nélkül zajlik?

Az úgynevezett cyberbullying magában foglalja a technika vívmányai által közvetített zaklatás (bántó sms-ek, fenyegető e-mail-ek, személyes tartalom posztolása másokról különböző internetes felületeken, stb.). A beszélgetés során mindenki definiálta, hogy szerinte mit is jelent ez. Áary-Tamás Lajosnak személyes tapasztalata is volt, mégpedig 16 éves kislányát zaklatták a Facebookon keresztül.

Kik lehetnek a zaklatók? Mik a motivációik?

Fiatalkorban az ember keresi önmagát, és szeretné elfogadtatni a képlékeny identitását a külvilággal. A tinik körében ez sokszor egy baráti körbe, bandába való tartozást is jelenthet. A zaklatók motivációja ez is lehet. Be akar kerülni a csoportba, tartozni akar valahova, így azonosul a csoport többi tagjához.

Persze nem mindig a zaklató a fő gonosz. Sajnos sokan nem veszik figyelembe a tényt, hogy egyes bántalmazóknak a motivációi abból fakadnak, hogy valaha (vagy még mindig) áldozat volt, illetve nem kapott megfelelő segítséget. Ha mi észlelünk ilyen zaklatást, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy beszélünk az “elkövetővel”. Semmi értelme a saját módszereivel fellépni ellene, illetve fenyegetni. Az első lépés legyen mindig a jobb belátásra bírás, a probléma gyökerének felkutatása.

Ki válhat áldozattá?

Szinte akárki. Figyeljünk oda, hogy milyen mennyiségű információt közlünk magunkról! Manapság szinte mindenki tud rólunk mindent. Érdemes megválogatni az ismerőseinket, illetve odafigyelni arra, hogy kinek, mikor és mit “posztolunk” vagy küldünk. Néhány kis lépéssel nagy mértékben megelőzhetjük a zaklatást.

Mit tehetsz te, kamaszként, ha látod, hogy valakit zaklatnak?

A beszélgetés minden résztvevője kivétel nélkül egyetértett ebben a témában. Fontos, hogy a diákok összefogjanak, ha zaklatóval állnak szemben. Nem jó megoldás a támadás. A legfontosabb, hogy próbáld meg úgy elsimítani a bajt, hogy te magadat ne sodord magad veszélybe. Te is válhatsz zaklatás áldozatává. Ha látod, hogy valamelyik ismerősödet, osztálytársadat ilyen jellegű atrocitás éri, mindenképpen ülj le vele beszélgetni. Ha ismeritek a zaklatót, próbáljatok meg vele beszélni, ha nem lehet, forduljatok a tanárokhoz, szülőkhöz. Váradi Dóra szerint nincs rossz tanár, ám a rengeteg dolog közepette ők maguk se tudják, hogy milyen témába avatkozzanak bele. A jó kommunikáció azonban mindenképpen fontos.

Mi van akkor, ha a legjobb barátod, barátnőd válik zaklatóvá?

Fontos, hogy te ne kövesd a példáját. Ha még sohasem csinált ilyet, járj utána, hogy vajon mi lehet a baj, és miért kezdett el hirtelen valakit bántani. Ülj le vele beszélgetni, és próbálj segíteni. A legrosszabb, amit tehetsz az az, hogy nem csinálsz semmit.

Hova fordulhatok, ha zaklatnak, és nem merem elmondani a szüleimnek?

Senkár Éva, szakértő válaszolta meg a kérdést. “Sok helyre fordulhat a gyermek, nincs egyedül senki“. A Kék vonal telefonos szolgálatán mindenki segítséget kaphat, illetve ha szülőként akarjuk megelőzni a bajt, vagy tájékozódni szeretnénk, esetleg egy bejelentést akarunk tenni a zaklatásról, akkor bátran lépjünk fel a biztonsagosinternet.hu-ra.

Mit tehetünk mi, kortársak az internetes és minden egyéb fajta zaklatás ellen? A legfontosabb az összetartás és a kiállás. Ne dugjuk homokba a fejünket, és ne menjünk el szemlesütve az “áldozat“ mellett, hanem próbáljunk neki segíteni. Vigyázzunk azonban, hogy a zaklatás “elhárítása” közben ne váljunk mi is úgynevezett bully-vá. Próbáljuk a zaklató szemszögéből nézni a dolgokat, és az eseményeket, és ha tudunk próbáljunk meg neki is segítséget nyújtani.

(GY. R.)