önbizalom
#Lélek

Állandóan elpirulok - A szakértő válaszol

2017.02.04.
1 perces olvasási idő

Az lenne a problémám, hogy állandóan elpirulok. Társaságban vagy csak amikor megyek az utcán. Ennek biztos valami önbizalomhiány vagy gyerekkori lelki probléma lehet az oka. Akkor pirulok el a legjobban, ha társaságban vagyok és minden szem rám szegeződik.

Szeretek a középpontban lenni, pontosabban szerettem, de már szorongok emiatt. Ha felelek vagy kiselőadást kell készítenem a suliban, akkor már előtte nap rosszul vagyok. A szituáción jár a fejem, hogy mindenki engem fog nézni, ki kell állnom, stb.
elpirulAz a legnagyobb hibám, hogy már attól rettegek előre, hogy el fogok pirulni. Már ez a tudat... Járok táncra, ott is többen vagyunk, de képes vagyok elpirulni még ott is, mert azt hiszem, hogy valaki pont engem néz. Nagyon szeretnék ezen segíteni, nem akarok mindig szorongani és így élni, ettől félni! Meg tudom oldani ezt pszichológus nélkül is? Mit kell tennem? Mennyi időbe telne?

Kedves Levélíró!

Elképzelhetőnek tartom, hogy ha annyira nem erős ez a szorongásod, meg tudod oldani hamar pszichológus segítsége nélkül is, de ha úgy érzed, egyedül mégsem sikerül, kérjél bátran segítséget!

Azt írod, attól félsz, hogy a figyelem középpontjába kerülsz és a szorongásodat erősíti, hogy tartasz tőle, elpirulsz és ez még jobban felkelti mások figyelmét. Ugyanakkor régebben ez nem így volt. Gondold át, változott-e valami, miért zavar mostanában, ha odafigyelnek rád és miért zavar, ha a pirulásod ezt a figyelmet fokozza. Szedd össze, milyen gondolataid és érzéseid bukkannak fel ezzel kapcsolatban és vizsgáld meg, vajon mennyire megalapozottak ezek és mennyire csak a te félelmeid szüleményei.

Kérdezd meg a hozzád közelebb állókat, akikben megbízol, hogy mennyire látszik rajtad, amikor elpirulsz, ők mit gondolnak olyankor rólad és vesd össze azzal, amit te gondolsz saját magadról! Könnyen lehet, hogy kiderül, annyira nem látványos a pirulásod és ha észre is veszik, aranyosnak találják és még szeretik is, hogy így kiül az arcodra az érzelmi állapotod. Ettől sokkal megközelíthetőbbnek tűnhetsz, mintha soha nem látszana rajtad semmilyen rakció!

(Pyreschitz Anna, pszichológus)