öngyilkossági kísérlet
#Lélek

Öngyilkossági kísérlet: mik lehetnek a kiváltó okok?

2012.09.10.
2 perces olvasási idő

Az öngyilkosság a harmadik leggyakoribb halálok a tinik körében az amerikai statisztikák szerint. Leginkább az érzelmileg, érzelmi mélyponton lévő fiatalok a legveszélyeztetettebbek, közülük is azok, akik pszichológiai vagy pszichiátriai kezelésre szorulnak depresszió vagy más pszichés problémák miatt.

Nem meglepő, hiszen a szakértők a depressziót, mint súlyos problémát már régóta összekapcsolják az öngyilkosságra való fokozott hajlammal. A kutatók ezért olyan önkéntesek bevonásával próbálnak fényt deríteni a lehetséges okokra, akik antidepresszánsokat szedtek és mégis megpróbáltak öngyilkosságot megkísérelni. Főként a 10-18 éves korosztályra voltak kíváncsiak, mivel a fiatalok sokkal labilisabbak érzelmileg, mint a felnőttek.

A lányoknál sokkal gyakoribb az öngyilkosságra való hajlam, az egyik lehetséges ok pedig a szexuális erőszak

A vizsgált önkéntesek közel kétharmada fiatalt lány volt, az életkor szerinti megoszlás pedig a következőképp alakult: a 10-14 évesek 56,1 százaléka volt lány, míg a 15-18 éves korosztály esetében a lányok aránya 69 százalék volt. A fiatalabbak esetében gyakoribb volt a szexuális erőszak, és a támadás (29 százalék), ellentétben az idősebb tini lányokkal, akik esetében 16 százalék volt az erőszak előfordulása. Közel minden negyedik önkéntes esetében volt valamilyen múltbéli erőszak, fizikai vagy szexuális jellegű bántalmazás, ami kutatók szerint kiemelkedő az átlaghoz képest, az átlag közel hússzorosa.

A résztvevő önkéntesek közel felének volt már korábbi öngyilkossági kísérlete. A fiatalabbak esetén inkább a pszichotikus zavar, a kóros elmeállapot a jellemző, ellentétben az idősebb tinikkel, akiknél a különféle illegális szerek használata, a marihuána, a hallucinogén hatású anyagok, az alkohol és az ezek miatt kialakult függőség okozott problémákat. Nem volt életkor szerinti egyértelműen kimutatható megoszlás a depresszió, a bipoláris zavar, és a szorongás esetében.

A kutatók megállapították, hogy a résztvevők 81,2 százalékánál olyan súlyosak voltak az öngyilkossági kísérlet során szerzett sérülései, hogy az áldozatok kórházi kezelésre szorultak. Az összes kísérletet figyelembe véve a halállal végződő próbálkozások száma szerencsére egy százalék alatt maradt.

A leggyakoribb közvetlen kiváltó okai az öngyilkosság elkövetésének

Az eredmények alapján meglepő módon a leggyakoribb ok az öngyilkosságra épp a szülőkkel való konfliktushelyzet, vagy más, családon belüli problémák elharapózása volt. Jellemzően inkább a fiatalabbak körében volt fontos indok a családi konfliktusok megléte, a fiatalabb korosztály 85 százaléka számolt be otthoni problémákról, míg az idősebbeknél ez az arány "csupán" 64 százalék volt. A statisztikai adatok alapján az iskolával kapcsolatos problémák szerepeltek a második leggyakoribb okként, ezen belül pedig a párkapcsolati problémák voltak a legjellemzőbbek, főleg az idősebb tiniknél (26 százalék). A fiatalabb tinédzserek körében ez az arány "csak" 9 százalék volt.

(KamaszPanasz - Kidshealth, Lektorálta: Máténé Áfra Viktória, pszichológus)