mozi
#Lélek

A tévé után a moziban is lesz korhatárkarika

2012.04.24.
1 perces olvasási idő

Ezentúl a mozifilmek esetében is kötelező lesz a tévé képernyőjéről már ismert korhatárjelzésekhez hasonló karikák használata.

Az április első felében hatályba lépett rendelet kötelezővé teszi a korhatár-besorolás megjelenítését a moziban vetített filmeknél is. Eszerint ahogyan az elektronikus médiában az új médiatörvény életbe lépése óta, úgy a mozikban vetített filmeknél is kötelező a 12-es, 16-os vagy 18-as karika mellett a 6 éven aluliak számára nem ajánlott kategória feltüntetése.

MoziA módosult szabályozásnak köszönhetően a továbbiakban nem találkozhatunk BA, azaz "besorolás alatt" jelöléssel a filmeken, valamint a filmajánlókon vagy más hirdetéseken sem. Ha ugyanis a filmnek még nincs végleges besorolása, akkor a filmforgalmazónak vagy filmterjesztőnek kell szaggatott vonalú korhatárkarikával ellátni az anyagokat átmenetileg, a "hatósági" besorolásig.

A jövőben tehát a film előtt vetített mozitrailerekből is kiderül, mely korosztálynak lesz ajánlott a reklámozott filmalkotás megtekintése. Ez különösen hasznos például a kisgyermekes szülőknek, hiszen a korábbi BA-kategória értelemszerűen nem adott kellő tájékoztatást erre vonatkozóan. Jelezték: így előfordulhatott, hogy a család a korhatárkarika nélküli mozielőzetes alapján kiválasztott film vetítése közben szembesült a gyermekekre ártalmas képekkel, jelenetekkel.

Emlékeztettek arra is, hogy a módosított, 2012. január 1-je óta hatályos filmtörvény értelmében a filmterjesztők és filmforgalmazók tevékenységét a Nemzeti Filmiroda ellenőrzi. Azt hangoztatták, a hatóság kiemelten fontos küldetésének tartja a kiskorúak egészséges lelki-szellemi fejlődésének védelmét, továbbá célja, hogy segítse és megkönnyítse a gyermekeket védő szabályok helyes alkalmazását a forgalmazók és a mozik számára.

(MTI)

Kapcsolódó címkék

család