anyaság
#Lélek

Milyen valójában anyának lenni? (2. rész)

2011.12.29.
2 perces olvasási idő

Gyakran megbélyegzik azokat, akik fiatalon válnak szülővé, és ez néha megnehezítheti az életüket. Gerda számára az egyik legrosszabb dolog tinédzserkorú anyaként, hogy el kell viselnie az emberek negatív reakcióit.

Másnak érzed magad

„Azok a bámuló szempárok, amik rám vagy Szabira szegeződnek, néha igazán idegesítőek. Régebben úgy éreztem tőle magam, mintha valami rosszat tettem volna, de már nem hagyom, hogy zavarjon” - mesél tapasztalatairól.

Néhány ember rosszul reagál, ha meglát egy kamasz szülőt. Ettől néhány fiatal lány úgy érezheti magát, mintha valami rosszat tett volna, és ez nagyon nyomasztó lehet. Fontos, hogy támogassuk őket, és megmondjuk nekik, hogy semmi rosszat nem tettek!”

Nem vagy egyedül

Mari bevallja, hogy néha nehéz tinédzser anyukaként, mert nagyon magányosnak érezheted magad, és úgy gondolod, te vagy az egyedüli, aki ezt végigcsinálta.Ha fiatalon leszel terhes, akkor nagyon öntudatossá válhatsz, habár hirtelen más vagy, mint a többi barátod. Ez természetes, de nagyon magányosnak érezheted magad, különösen amikor megszületik a babád.terhes

Az egyik legjobb dolog, amit tehetsz, ha felkutatsz más fiatal anyukákat. Ez Marnak is sokat segített. „Nagyon nagy segítségnek találtam, amikor elkezdtem egy csoportba járni, ahol fiatal anyukákkal találkoztam” -mondja.

Tényleg ez az egyik legjobb dolog, amit tehetsz. A találkozások alkalmával az anyukáknak lehetőségük nyílik arra, hogy beszélgessenek egymással, és rájönnek, hogy nincsenek egyedül, és ez az ami igazán segíthet az önbizalmuk növelésében.”

A találkozások tanulságosak is. Praktikus nevelési tanácsokkal és a gyerek fejlődésével kapcsolatos ismeretekkel látják el a kismamákat. Az anyukáknak lehetőségük van arra is, hogy kérdéseket tegyenek fel bármi olyannal kapcsolatban, ami aggasztja őket.

Gerda számára a csoportfoglalkozások megnyugtatóak: „Egyszerűen olyan jó dolog látni más lányokat is a te helyzetedben, és tudni, hogy nem te vagy az egyetlen.”

Anyagi támogatások és segélyek

A másik nagy aggodalma a fiatal anyukáknak a pénz. Egy gyerek nevelése, ugyanis nagyon drága. Az a pár ezer forint, amit ételre, ruhákra, pelenkákra kell költened hamar összeadódik, különösen, ha nincsen jövedelmed, mert még mindig iskolába jársz.

Egy tizenhat év fölötti anyukát többféle segély is illet. Ezek olyan pénzösszegek, amiket az állam minden hónapban folyósít az arra jogosultnak. A fiatal anyukák folyamodhatnak:

§ Anyasági támogatás

§ Babakötvény

§ GYES (Gyermekgondozási segély)

Ezek a támogatások különböző feltételekhez kötöttek. Az illetékesektől, illetve a Magyar Államkincstár honlapján találhatsz bővebb információkat. Ha elbizonytalanodnál érdemes egy felnőtt kérned, aki segíthet abban, hogy megtudd mely támogatásokra vagy jogosult.

Tanácsok fiatal anyukáknak

Tinédzser anyukának lenni nem egyszerű, de minden szinten számos segítség áll a rendelkezésedre, hogy biztosan meg tudj birkózni azokkal a változásokkal, amiket ez hoz az életedben.

Gerda és Mari természetesen nem hagyták, hogy az anyaságuk visszatartsa őket…

Gerda nem úgy tekint magára, mint a többi kortársai, de nem érzi úgy, hogy bármit is kihagyott volna. Nem tanácsolná, hogy ilyen fiatalon anyuka legyen valaki, de ha mégis megtörténik, nem kell rossz dologként megélni. Egyáltalán nem szabad, hogy ettől megálljon az életed.

Mari azt mondja, hogy teljesen megváltoztatta az anyaság, jó irányban. Annyira céltudatos és meg akarja csinálni a dolgokat, azért, hogy a lányának minél jobb élete legyen. Azt szeretné, ha egy napon büszke lenne rá.

Sokfelé fordulhatsz még több segítségért és információért a tinédzser terhességgel kapcsolatban. (Számtalan alapítvány is létezik a fiatal anyukák megsegítésére.)

Ha úgy gondolod, hogy talán terhes vagy, akkor meg kellene beszélned a barátoddal és a szüleiddel. Ha nem érzed úgy, hogy meg tudod ezt beszélni velük, akkor a nővérednek, vagy bátyádnak, barátaidnak, tanárodnak, orvosodnak, vagy egy tanácsadónak is elmondhatod.

(Sz. D. L., childrenfirst.nhs.uk)

Kapcsolódó címkék

család