komoly
#Lélek

Nem tudok komoly lenni! Mit tegyek?

2020.05.13.
1 perces olvasási idő

Akadnak mindig vidám, vicces emberek. Ám bizonyos helyzetekben kifejezetten rossz ötlet komolytalanul viselkedni, hiszen ezzel megbánthatsz másokat, emellett pedig rólad sem fest túl jó képet.

Ha a vidámság és a szórakoztatás a lételemed, érthető, hogy szereted, ha jó hangulatban telnek a mindennapjaid azokkal, akik igazán közel állnak hozzád. A probléma ott kezdődik, amikor folyamatosan, minden helyzetben csak nevetgélsz, és poénok gyártásával próbálod oldani a hangulatot.

Minden helyzetben megvan az a viselkedési norma, amit alkalmazni szokás. Ez bizony nem mindig a nevetgélés.

Ha nem találod meg a helyzethez illő viselkedésformát, akkor a többiek furcsálló pillantásával meglehetősen gyakran kell majd számolnod. Előfordulhat, hogy zavarba ejtő kacajod nézeteltérést szül közötted és az ismerőseid között. Persze ez még mindig a jobbik eset, mert ha érzékenyebb természetű emberrel van dolgod, könnyen sértődés is lehet a poénkodás vége.

komolytalanság

Viccesen, mégis normálisan

Van, amikor nem lehet tisztán megállapítani, hogy az adott szituációban helye van-e a humornak vagy sem.

Nem árt, ha óvatosan bánsz a szavaiddal, hiszen ha valakinek egy kicsit is rosszabb napja van, az már csak hab a tortán, ha egy velős poén áldozata lesz.

Mielőtt akcióba kezdenél, mérd fel a terepet, és a többiek hangulatát! Ha nem vagy biztos benne, hogy jól vennék a viccelődésedet, akkor bármennyire is nehéznek érzed, fogd vissza magad, és nyeld le a mondandódat.

A többiek reakciói

Nem mindenki egyforma. Vannak érzékenyebb emberek, akik lehet, hogy a kisebb csipkelődéseidre sokkal nagyobb ellenségeskedéssel reagálnak.

Ha többször is előfordul veled, hogy lehurrognak vagy rád szólnak, érdemes elgondolkodnod, hogy a későbbiekben hogyan tudnád ezeket a kellemetlen helyzeteket kikerülni. Valószínű, hogy vissza kell fognod magad és időnként lakatot tenni a szádra.

Ha felismered, hogy megbántottál valakit, akkor azonnal kérj bocsánatot, így sok problémát és konfliktust megelőzhetsz! A legjobb, ha ezután még érdeklődsz is a gondja felől és igyekszel hasznos tanácsokkal segíteni.

Persze ehhez a másik fél is kell, és mivel éppen az előbb bántottad meg előfordulhat, hogy nem vevő rád. Ne erőltesd, inkább hagyd megnyugodni!

(Forrás: csakmiketten.hu)