szerelem
#Lélek

Hogyan beszélj egy fiúval telefonon?

2022.09.22.
3 perces olvasási idő

Napjainkban az online térben való kommunikáció szinte elengedhetetlen kelléke a tinik udvarlásának. Természetesen találkoztok és esetleg beszélgettek is az iskolában, kommenteltek a Facebookon vagy lájkoltok az Instagramon, de amikor éppen egyiket sem csináljátok, vagy épp randira hívnád életed szerelmét, nos, akkor elképzelhető, hogy kénytelen leszel őt felhívni (hacsak nem írásban teszed ugyanezt).

Bár a telefonálás egyre inkább kihalóban van, vitathatatlan, hogy a mindennapi életben sokszor ügyintézések során még rákényszerülünk, így nem árt „edzésben” lenni és gyakorolni a szituációt, akár egy ilyen informálisabb közegben is. Az efféle kommunikáció még mindig sokkal hatásosabb és kevesebb lehetőséget ad a félreértelmezésre, mint az írásbeli kommunikáció. Persze a telefonálás korántsem csak abból áll, hogy felveszed a telefont és felhívod. Számodra ő a nagy Ő, így minden szónak, hatásszünetnek jelentése van.

Ezért, ha épp most szeretnél csevegni lovagoddal, vegyél előbb egy mély lélegzetet és olvasd el cikkünket, hogy megtudd milyen praktikákat érdemes elsajátítanod, hogy a beszélgetés ne fulladjon kudarcba. Lányok tollat, papírt elő és kezdjetek jegyzetelni!

Tervezz előre!

Felhívni egy fiút nem egyszerű dolog. Mi van, ha nem veszi fel? És mi van akkor, ha felveszi? Ezek a kérdések egész lavinát indítanak el, így lehetséges, hogy az utolsó szám beütésétől kezdve egy komplett világvége-elmélet játszódik le a fejedben. De tegyük fel, hogy erőt veszel magadon és felhívod, ő felveszi, meghallod a hangját és egy szó sem jön ki a torkodon. Ilyenkor a kérdés: Mit tegyek?mobil

Ne hagyd, hogy a kínos csend megölje a beszélgetéseteket! Kérdezheted, hogy: de hogyan? Nos, a válasz egyszerű. Mielőtt felhívod, mindenképpen gondolj egy-két témára, amelyet beszélgetés közben fel tudsz majd hozni. Nem kell nagy dolgoknak lenniük. Lehet szó az időjárásról, a nyárról vagy bármiről. Fontos, hogy sokkal inkább elnyerheted a srác szimpátiáját, ha olyan témákat hozol fel, amelyek mindkettőtöket érintenek. Így például egy közös eseményt, amin mondjuk mindketten részt vettetek. Ha félsz, hogy elfelejtesz mindent, mikor Ő felveszi, készíts jegyzeteket! Viszont akármi is legyen, soha ne tervezz meg mindent szóról szóra! Csak hagyd, hogy a dolgok történjenek!

Derítsd ki, hogy mi érdekli

Ha a srácot nem ismered, akkor bizony egy kis detektív munkát kell végezned. Ezt például kezdheted azzal, hogy kideríted, milyen iskolai különórákra, sportokra jár. Így már valamiféle támpontot kaphatsz, hogy valójában mik is érdeklik a kiszemeltedet. Ha felmész valamelyik közösségi oldalra, ahol fent van, akkor valószínűleg ott is találsz róla dolgokat és kialakulhat benned egyfajta kép. De vigyázz, amit a közösségi médiában mutat az ember, az egyáltalán nem biztos, hogy megfelel a valóságnak!

Ha netán van közös barátotok, akkor a helyzeted még jobb! A közös barátok ugyanis kiváló információforrások lehetnek. Kérdezd meg őket, hogy leendőbelid miket szokott csinálni iskolán kívül. Soha nem tudhatod, lehetséges, hogy mindkettőtöket lázba hoznak a biciklik, a motorok vagy mindkettőtöknek ugyanaz a kedvenc zenekara. Ha azonban nincs bennetek semmi közös, akkor se ijedj meg! Az ellentétek vonzzák egymást. Ha eleget tudsz róla, hidd el, meg fog lepődni! Azonban vigyázz és ne ess át a ló másik oldalára! Nem szabad mindenkit bevonni a kémkedésbe! Csak olyanokkal beszélj, akikben megbízol és tudod, hogy holnap nem fog az egész iskola a te nyomozásodról beszélni!

Ha sok mindent tudsz róla és arról, hogy miket szeret, a telefonbeszélgetések szinte játszi könnyedséggel fognak lezajlani. Hogy miért? Egyből tudsz olyan témát felhozni, amelyet szeret és ezzel magadnak is piros pontot szerezhetsz. Ha pedig esetlegesen téged is érdekel valamelyik az ő elfoglaltságai közül, akkor ezáltal finoman a tudtára adod, hogy szeretnéd közelebbről is megismerni.

Ismerd meg a valódi énjét!

Vannak olyan fiúk, akik egyszerűen nem túl beszédesek. Ez talán azért van, mert alapból is ilyen a természetük: félénkek. Tehát ne vedd személyeskedésnek, ha a srác az "igen"-en és a "szuper"-en kívül nem tud mást mondani a telefonban. A hiba az esetek nagy részében nem veled van.

Ha nálad is hasonló helyzet van, akkor próbáld meg megnyitni a kiszemelted. Az egyik módszer, hogy olyan dolgokról beszélsz, amelyek őt is érdeklik. Ha ez nem működik, akkor próbálj meg kérdéseket feltenni. Ezáltal ösztönzöd majd őt a beszédre. Ne tegyél fel olyan kérdéseket, amelyekre a válasz egyértelműen igen vagy nem. Használd a magyar órán tanultakat és tegyél fel nyitott kérdéseket! Például ne azt kérdezd, hogy: „Tetszik az új Ed Sheeran szám?” hanem azt, hogy „Mi a véleményed a legújabb Ed Sheeran számról?”. Ezzel akarva akaratlanul is beszédre sarkallod, a kínos csönd pedig már el is tűnt a telefonvonalból.

Ne feledd! Ő is izgul!

Izzad a tenyered? A szíved majd kiugrik a helyéről? A hajad úgy néz ki, mint egy szénakazal, mert folyamatosan csavargatod? Ne izgulj, nem vagy egyedül. Ez a viselkedés teljesen normális, és szerintem már mindenkivel megesett. Az idegesség és az izgalom ugyanúgy részei a kapcsolat kialakulásának. Mi van akkor, ha éppen egy kicsit elcsuklik a hangod, ha felveszi a kagylót? Nem dől össze a világ. Nyugodj meg és gondolj bele abba, hogy ő is legalább annyira izgatott, mint te, így a bakidat valószínűleg észre sem vette. Továbbá ne feledd, hogy nem minden nap hívják fel valószínűleg iránta érdeklődő lányok. Így ha esetleg a hangja elcsuklik, hadar vagy kihagy szavakat, nézd el neki! Végtére is, legalább már tudod, hogy hogyan érez!

Légy önmagad!

Sajnos hajlamosak vagyunk magunkat más színben feltüntetni, vagy másnak mutatni egy ismeretlen srác előtt, csak azért, hogy jobban tetsszünk neki. De már olyan apróságok is, mint például, ha azt mondod, hogy igen is szeretsz egy zenekart, mikor még életedben nem hallottál róluk, komoly problémákat okozhat. Így például ezek az apró füllentések előbb vagy utóbb kiderülnek majd, és lehetséges, hogy ezeket a fiú nem fogja jó néven venni. De ennél sokkal fontosabb az, amit el akarnál érni. Azt szeretnéd ugyanis, hogy a fiú veled legyen, nemde? Akkor légy önmagad! Hiszen a fiúnak téged kell majd szeretnie, nem pedig azt a valakit, akit ideálként elé állítottál! Előfordulhat, hogy sokkal inkább meg fog kedvelni, ha épp a Sárkányok Háza legutóbbi részéről beszélsz, nem pedig az UEFA-kupa jelenlegi állásáról. Hidd el, ha jól érzed magad a saját bőrödben, az sokkal vonzóbb egy fiú számára!

Nos, ez volt olyan nehéz? Jó, bevallom, talán nem könnyű, de nem kivitelezhetetlen! Megcsináltad! Beszéltél egy fiúval kínos csend és viszonylag idegesség nélkül. Nos, igen most büszke lehetsz! Most pedig vegyél egy mély lélegzetet, dőlj hátra és élvezd a sikert! Ismételd meg a hívásaid többször, és hidd el kitartásodnak és bátorságodnak meg lesz a gyümölcse!

(Cs. B., howstuffworks.com, Lektorálta: Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus)