pénz
#Lélek

Valóban megtakarítás?

2011.07.11.
3 perces olvasási idő

Először is egy rövid történet: körülbelül egy hete lehetett, mikor felhívtam a nagynénémet, aki külföldön él, hogy nagyon szívesen meglátogatnám, de még várjunk egy kicsit, mert félre kell tennem az utazás költségeire.

Csak miután leraktam a telefont gondoltam bele, hogy ez valójában megtakarítás? Most már van elegendő pénzem az utazásra, de valójában semmit sem takarítottam meg. Miért? Nos, a válasz a cikkünkben van.

A megtakarítás nem is igazából megtakarítás?

Természetesen alapjaiban igen. De számos tini tudatában más, egy teljesen téves elképzelés él erről a fogalomról. A tinik többsége – beleértve magamat is – akkor kezd el félretenni – és ez a kulcsszó - ha valamit meg akar venni, vagy valahova el akar utazni. Így azonban ez valójában nem is megtakarítás, sokkal inkább gyűjtés valamire, ám a köztudatban mégis a megtakarítás szó él. A megtakarítás szó sokkal inkább használatos arra, ha felhalmozunk egy kis pénzt, csak úgy. És esetlegesen, ha a helyzet úgy kívánja, majd elővesszük azt. Ezért fontos, hogy már most meg tudjuk különböztetni eme két fogalmat. A félretevés nem ugyanaz, mint a megtakarítás!

Ne keverjük össze!

Ha ezt a két fogalmat összekeverjük, könnyen saját csapdánkba eshetünk. A pénzügyi szakemberek nagy része azt tanácsolja, hogy a bevételeink 15%-át tegyük félre. Ám, ha ezt az összeget valójában félretesszük tartalékként, vagy, hogy valamit megvegyünk, akkor téves illúziókba ringatjuk magunkat. Az évek során ez a pénz ugyanis nem marad meg, hanem mindig az aktuális „álmunkat” valósítjuk meg ebből a pénzből. Így ha esetlegesen tényleg szükségünk lenne pénzre, nem marad semmink.pénz

Mire gondolnak a szakemberek?

Biztos sokszor hallod, hogy megtakarítás és, hogy ez hosszú távon milyen jövedelmező. A pénzügyi guruk azonban nem a félretevésre, vagy a gyűjtésre gondolnak, hanem ténylegesen a megtakarítás azon módjára, ami évek folyamán történik. Például az emberek megtakarítanak nyugdíjuk biztosítása érdekében éveken keresztül. Ám ehhez a pénzhez ők az évek során nem nyúlnak hozzá. Ez az összeg pedig, hogy kellőképpen biztonságban legyen, általában bankban van. Ha például te azt mondod, hogy most megtakarítod az összeget egy autóra, akkor rossz úton jársz. Ez ugyanis nem más, mint gyűjtés egy kitűzött cél megvalósítása érdekében.

A félretevés, gyűjtés nem rossz dolog – de más!

Természetesen mindenkinek vannak elérni kívánt álmai, vagy céljai. Nem rossz dolog, ha egy értelmes dologra gyűjtesz. A lényeg igazából annyi, hogy ezt a pénzt teljes mértékben kezeld külön a megtakarított pénzedtől. A megtakarításod ugyanis valószínűleg a tanulmányaid, a házépítésed, vagy esetlegesen a családalapításod finanszírozására lett felhalmozva.

Mire takaríts meg?

A pénz, amelyet időről időre megtakarítasz, általában valamilyen fontos dolog érdekében történik. A szakemberek az átlagembernek azt javasolják, hogy a nyugdíjra tegyen félre. Te azonban – ahogy én sem – nem számítunk átlagos embernek, hiszen még tanulók, tinik vagyunk. Így számunkra talán nem a nyugdíj-megtakarítás lenne a legmegfelelőbb módszer. Miért?

· Még túl messze van, van időnk erre később is.

· Nem túl nagy a motiváció a nagy távolság miatt

· A pénzhez nyugdíj előtt nem férhetünk hozzá.

· Valószínűleg 18 év alatt, vagy munkaviszony nélkül, nem is nyithatsz nyugdíj-megtakarításra irányuló számlát.

· Néhány számlánál rengeteg plusz költség merül fel.

· Rengeteg minden történhet még 40-50 év alatt.

· Rengeteg más komoly kiadás lesz még a nyugdíj előtt!

Sokkal inkább megéri, ha közelebbi célokat tűzöl ki magad elé. Így például megtakaríthatsz:

· A pályakezdésedre (autó, ház, stb. )

· A tanulmányaid fedezésére, esetlegesen az egyetemista vagy fiatal éveid nehéz pénzügyi helyzeteire.

· Részvényekbe való befektetés

Természetesen léteznek másfajta megtakarítási területek is. Én jelenleg csak azokat soroltam fel, melyek elérhető közelségbe vannak, a megtakarítás pedig egyértelműen jogos és ésszerű. Ha azonban elfogadtok egy tanácsot, mindenképpen a 3 irány közül választotok, ha már megtakarításról van szó.

Miért ezek a területek a legfontosabbak?

Mindenkit csak bíztatni tudok abban, hogy menjen főiskolára vagy egyetemre. A felsőoktatásnak azonban – a rengeteg tanulnivaló mellett – árnyoldalai is vannak. Az itt eltöltött évekért ugyanis komoly összegeket kell fizetni. Előfordulhat, hogy mindezt a szüleid valami miatt nem lesznek képesek fizetni. Ilyenkor két lehetőség közül választhatsz. Az egyik az, hogy diákhitelt veszel fel, a másik pedig, hogy a megtakarított pénzedet veszed elő. Nos, ha nem szeretnéd magadat adósságba verni, már ilyen korán, és lehetőséged van rá, mindenképpen tégy félre főiskolás/ egyetemi éveidre.

A pályakezdés szintén egy fontos szempont. Ha megtanulod kezelni megtakarításod és esetlegesen befekteted azt, könnyen indulótőkét halmozhatsz fel magad számára. Ha azonban nem szereted a kockázatot a legjobb, ha egyszerűen csak – befektetés nélkül – megtakarítasz.

Ha esetlegesen nagyobb tőkét tudsz megtakarítani, könnyen beforgathatod részvényekbe is. Így kisebb összegeken keresztül megtanulhatod, hogy hogyan is működik a tőzsde. Így mire már odajutsz, hogy valójában a nyugdíjadra szeretnél összeget felhalmozni, már nagy gyakorlattal fogsz rendelkezni.

(Cs. B., minorwealth.com)