távkapcsolat
#Lélek

Messziről jött szerelem

2011.05.21.
2 perces olvasási idő

Adott egy fiú meg egy lány, akik találkoznak, megtetszenek egymásnak, egymásba szeretnek, és minden stimmel(ne), csak ott van közöttük több száz, vagy akár több ezer kilométer...

Nos, előre bocsátjuk, hogy egy távkapcsolat sosem könnyű, akármilyen nagy is a szerelem… Önző, túlzottan féltékeny, a másikat kisajátítani vágyó és nem kitartó emberek jobb, ha bele sem kezdenek.

Egy távkapcsolat is ugyanúgy indul, ahogy mindegyik másik, két ember találkozik, megkedvelik egymást, egymásba szeretnek, de utána el kell válniuk… és ilyenkor jön a nagy kérdés.

Hogyan tovább?

Párkapcsolati problémákkal foglalkozó szakértők, pszichológusok szerint az elváláskor az a legrosszabb döntés, ha a pár ilyenkor mindent megígér egymásnak, azaz ennyiszer hívlak majd, ekkor találkozunk újra, stb… Jobb, ha nem ígérgetnek túlságosan konkrétan, mert ekkor egy elmulasztott hívásból, e-mail-ből is komoly sértődés lehet, amely expressz gyorsasággal mérgezi meg majd a kapcsolatot.

Ha komolyan hiányzik egymásnak két ember, úgyis keresni fognak minden alkalmat, hogy beszélhessenek egymással, vagy legalábbis tudjanak a másikról. A távkapcsolatban egyébként is nagyobb szabadságot kell adni a másiknak, mint egyébként, hiszen nem töltjük együtt a szabadidőnket a szerelmünkkel, nem vagyunk együtt esténként, ebből következik, hogy a párunk valahol mással, másokkal van, és ez szintén problémák forrása lehet….

Nem a kilométerek száma a mérvadó

Szóval nem árt már az elején végiggondolni, hogy mit várunk el a másiktól, és mit magunktól és ezt nem árt tisztázni távol élő párunkkal is. A kellő szabadság és a bizalom elengedhetetlen tehát ahhoz, hogy egy távkapcsolat túlélje az első hónapokat.

Szerencsésebb, ha a távkapcsolatban élők között reálisabb a távolság (mondjuk pár száz kilométer) és gyakrabban (hetente vagy havonta) tudnak találkozni, mert így könnyebb elviselni a külön töltött időt. Nehezebb a helyzet, ha a párt országok vagy akár földrészek választják el egymástól, mert akkor ritkábban tudnak találkozni, és van, ahol ez a kapcsolat kihűléséhez vezet, ráadásul a kulturális különbséget is nehéz áthidalni néha. Ennek azonban nem kell feltétlenül így lennie – mutat rá a szakértő – hiszen a gyakorlatban láttak olyan eseteket, ahol egy alig 70 km-es távot végül nem bírt ki a kapcsolat, míg egy több ezer kilométer távolságból induló kapcsolatból életre szóló szerelem és házasság lett.

Ki költözzön?

A kulcsszavak tehát a bizalom, a kitartás és a hűség, és hogy valóban komoly érzelmekről legyen szó mindkét fél részéről, ne csak mondjuk egy röpke, nyári fellángolásról. Ha a kapcsolat az első hónapok vagy egy év után is még erős, akkor általában azt is be kell látni, hogy előbb-utóbb el kell dönteniük, hogy ki költözzön. Van, hogy ezt az élet magától megoldja, mert valamelyik fél amúgy is változtatni akar, és szinte örül is, hogy otthagyhatja az addigi életét és odaköltözhet a párjához.

Fontos az, hogy aki a költözés mellett dönt, ne érezze túl nagy áldozatnak, és ne is hánytorgassa ezt később fel a másiknak, azzal a címszóval, hogy én ennyit mindent megtettem érted, és erre Te..?... A másik félnek pedig segíteni kell majd párját a beilleszkedésben, hogy megszokja az új környezetet, szóval igyekezni kell az egymáshoz költözés után, az elején minél több időt együtt tölteni, amíg a költözést vállaló megszokja az új helyzetet és a változást.

A pszichológus arra is rámutat, hogy a távkapcsolatban élőket fontos, hogy a családjuk és a barátaik is támogassák a döntéseikben.

Előfordul olyan is, hogy a gyermekét féltő család vagy a szkeptikus barátok gáncsoskodása marta el a párt egymástól, de az igaz, - teszi a pszichológus -, hogy ha elég kitartó egy pár, és nem hagyja magát, akkor végül úgyis együtt maradnak.

Szóval összességében elmondható, hogy ha két ember tényleg szereti egymást, kitartanak, ( és itt a kitartás a kulcsszó) hajlandóak áldozatot hozni egymásért, és nem a barátokra és családra, hanem saját magukra és a szívükre hallgatnak, akkor igenis jó esélyük van arra, hogy a távkapcsolatuk túlélje a buktatókat és valódi kapcsolattá váljon.

Mert ahogy mondani szokták – még ha ez elcsépelt frázis is – az igaz szerelem tényleg mindent legyőz...

(Forrás: Fókuszban a Nő)