valóságshow
#Lélek

Gúnyt űznek a túlsúlyosakból az új valóságshow-k?

2011.04.03.
1 perces olvasási idő

Ezek a valóságshow-k, hasonlóan a többihez, extrém figyelemfelkeltőek, a nézőt szinte a TV elé kötik. Azonban rögtön az elején felmerül a kérdés, hogy az ilyen műsorok vajon segítik, vagy csak kihasználják a túlzott testsúly (vagy épp más) problémájával küzdő embereket?

Az egyik sorozat egyszerű forgatókönyvre épül: vesznek 2 igen elhízott embert (általában 1 férfi-1nő, de lehet több főből álló vegyes csoport is), majd kiragadják őket a megszokott otthonukból és egy magas színvonalú wellness vagy fitness központban töltenek el egy hosszabb időszakot (1 hónap), kiképzés jellegű, intenzív fogyasztási tréninggel.

Majd hazamennek 5 hónapra, és a kiszabott feladatokat, célokat teljesíteniük kell. Ha nem sikerül és újabb kilókat szednek fel, akkor kezdődik előröl az egész. A kiválasztottak mind igen túlsúlyosak, akár 200 kg körül is nyomhatnak egyenként. Az 1 órás műsoridő alatt többször látni őket kínos vagy megalázónak tűnő helyzetekben, félmeztelenül, rengő hájjal. Ha a rendezőnek elrettentés és idegborzolás volt a célja, akkor azt sikeresen elérte.

A résztvevőket többnyire mindig valamilyen izzasztó feladat végrehajtása közben lehet látni, de a panaszaikat, hogy az étel függőséget okoz számukra, hogy a folytonos habzsolással tették túl magukat az élet adta nehézségeken és a napi stresszen, ezeket senki sem hallgatja meg. Épp ellenkezőleg, kíméletlenül hajtják, néha éheztetik őket edzőik, bármiféle szimpátia nélkül és agresszíven állnak hozzájuk.

Ezért nem csoda, ha hazakerülnek folytatják az evést, ott ahol abbahagyták. Jobban belegondolva, az izomerősítő gyakorlatok nem igazán vannak hatással az egyén étkezési szokásaira, mentális beállítottságára, tehát nem magát a problémát kezelik, hanem felszínesen és értelmetlenül tesznek ki embereket mindenféle stresszes szituációnak. Az izgalom fokozásaképp gyakran csapatokat alakítanak, ahol is egymással versengve, a leadott kilókkal kell megelőzniük a másik csoportot, a veszteseknek pedig büntetés jár. Ez pedig hamar felszínre hozhat pszichológiai, társas viselkedési problémákat, ami érdekes lehet a nézőnek, de a résztvevőknek már kevésbé esik jól az adott szituáció.

Hasonló sorozatok gyakorta vannak az egyes csatornákon és általában magas nézettséggel. Neked mi a véleményed az ilyen műsorokról?

(N. L.)