randi
#Lélek

Ha nem jössz lázba a randizástól…

2017.05.21.
1 perces olvasási idő

Ez nem azt jelenti, hogy csodabogár vagy, esetleg valami nincs rendben veled: egyszerűen még nem jött el az ideje, hogy komolyabban foglalkozz a témával. Szerintünk éppen az az egészségtelen, ha a kamaszok idejekorán kezdenek randevúzgatni, szexuális életet élni, vagy „csak” túl gyorsan akarnak felnőtté válni. Ha tehát úgy érzed körülötted mindenki „zizeg”, nem biztos, hogy veled van a baj.

Mindenki más ütemben fejlődik, érik, s nincs abban semmi különös, ha nem leszel izgatott, amikor szóba kerül a randizás. Számtalan oka lehet a randizás iránti érdektelenségnek.

  • Egyesek hamarabb érnek, mint mások .
  • Van, akit jobban érdekel önmaga felfedezése, mint a randizással elfoglalt többiek másolása.
  • Valaki a kamaszkorra jellemző bizonytalanságérzése, vagy hibás önértékelése miatt nem mer találkára járni, ám idővel, megfelelő magabiztossággal a randevúk számára is gyakoribbá válnak.
  • Egyesek nem randizásra akarják fordítani a rendelkezésükre álló időt. Annyi más lehetőség közül választhatnak – iskolai-, iskolán kívüli különórák, sporttevékenységek stb.-, hogy inkább ezekbe fektetnek több időt, energiát.
  • A lehangoltság is hozzájárul az érdektelenséghez. Mivel a depressziós hangulatú ember energia- és motivációs szintje alacsony, hajlamosabb elbújni az emberi kapcsolatok elöl. A levertség sokszor alacsony önértékeléssel is párosul, a negatív énkép pedig nyilván nem teszi könnyebbé az ismerkedést.
  • Olyan betegség, vagy állapot akadályozza az illetőt – bipoláris zavar, pszichotikus állapotok, hiperaktivitás, nemi erőszak áldozata stb.-, ami miatt képtelen oldottan viselkedni mások közelségében.
  • Valaki olyan közegben nőtt fel, ahol az emberi kapcsolatok meglehetősen konfliktus-terheltek voltak. Ha sok negatív példa él valaki fejében, nehézséget okozhat számára túllépni a rögzült tapasztalati mintákon.

Kövesd csak a saját magad ösztöneit, foglalkozz azzal, amivel kedved tartja. Ha szükségét érzed, fejleszd az önértékelésed, ismerd meg jobban önmagad. A randevúzgatást pedig akkor érdemes elkezdened, amikor úgy érzed valóban eljött a te időd. Nincs hova sietned, nem maradsz le semmiről!

(KamaszPanasz - O.K.T. pszichológus)