randi
#Lélek

Mindent a járásról és a randizásról

2014.06.26.
2 perces olvasási idő

Amikor járni kezdesz valakivel, azt ne azért tedd, mert mindenki más is csinálja, hanem mert ennyire érdekel valaki!

A járás és a randizás igazán érdekes része lehet az életednek. Ám ugyanígy lehet összezavaró is, főleg ha ez az egész új dolog számodra. Egyszer csak megismersz valakit, akit kedvelsz, és aki szintén kedvel téged. De meg kell tanulnod, hogy mitől is lesz egy kapcsolat egészséges és biztonságos. Természetesen kérdéseid is lehetnek, így ha tovább olvasol, mindenre választ kaphatsz.

Mikor kezdenek a kamaszok járni?

Nincs olyan életkor, amelyet a legideálisabbnak lehet tekinteni egy kapcsolat kezdetéhez. Minden ember máskor áll készen egy kapcsolatra. Emellett minden családnak megvannak a saját szabályai a kapcsolatokra vonatkozóan. Emellett fontos, hogy amikor járni kezdesz valakivel, azt ne azért tedd, mert mindenki más is csinálja, hanem mert ennyire érdekel valaki. Először valószínűleg csak találkozni fogtok, persze ezt csak akkor tedd meg, ha a szüleid is beleegyeznek. Emellett a legfontosabb, hogy te is úgy érezd, hogy kész állsz erre az egészre.

Milyen egy egészséges kapcsolat?

Egy egészséges párkapcsolatnak éppen úgy kell indulnia, mint egy egészséges barátságnak – sok kommunikációval, őszinteséggel és tisztelettel. Persze egy párkapcsolat során sokkal több lehetőséged van arra, hogy fizikai módon is kimutassátok az érzelmeiteket – akár egymás megölelésével, egy csókkal, vagy csak egymás kezének a fogásával. És valószínűleg a legtöbb időtöket egymással fogjátok tölteni, egy egészséges kapcsolatban arra is szükség van, hogy néha egy kicsit külön legyetek – a barátaitokkal vagy a családotokkal.

Miért kell valaki olyannal randiznom, aki korban közel áll hozzám?

Talán nem tűnik nagy dolognak, ha egy olyan emberrel kezdesz el találkozgatni, aki 2-3 évvel idősebb nálad, de ez idővel valós problémává alakulhat. Gyakran előfordulhat ugyanis, hogy egy idősebb fiú/lány többet akar, mint te – méghozzá nem mást, mint fizikai kapcsolatot.

Mit tegyek, ha nyomást érzek valami olyannal kapcsolatban, amit nem szeretnék megtenni?

Tiszteld magadat eléggé ahhoz, hogy merj nemet mondani! Ráadásul, ha a párod eléggé szeret, akkor várni fog rád.

SOHA nem szabad azt érezned, hogy meg kell tenned valamit, amit te valójában nem szeretnél. Ha pedig még mindig kényszerítenének rá, akkor a legjobb, ha gyorsan kilépsz ebből a kapcsolatból.

Tippek, hogy egészséges és biztonságos kapcsolatod legyen

  • Mielőtt először randiznátok, érdemes beszélgetni, telefonálni, hogy jobban megismerjétek egymást.
  • Amikor először mentek randizni, menjetek egy pár baráttal együtt egy nagyobb helyre, hogy mindenképpen elkerüljétek a kínos csendeket!
  • Találjatok ki szórakoztató dolgokat, mint például moziba menni, piknikezni vagy például sétálni!
  • Beszéljétek meg, hogy mit is szeretnél csinálni, hogy éreznéd jól magadat! Emellett azt is mondd el, hogy mikorra kell hazaérned!
  • Legalább egy barátodnak vagy a szüleidnek mondd el, hogy kivel és hova is mész! Azt is áruld el nekik, hogy hogyan érhetnek el!

A kommunikáció, a bizalom és a tisztelet a kulcs egy egészséges kapcsolat kialakulásához. Az egészséges kapcsolatok során mindenképpen jól kell érezned magadat, illetve biztonságban érezned magad a másikkal. Tudnod kell, hogy mi esik jól és mi tesz boldoggá. Minél inkább szereted magadat, annál inkább egyszerű lesz kialakítanod egy egészséges kapcsolatot.

(Gy.A., girlshealth.gov)