karácsony
#Lélek

Törődj magaddal is az ünnepek alatt!

2015.12.24.
1 perces olvasási idő

Az ünnepek során mindenki rohan, stresszel, így sajnos megesik, hogy elfelejtkezünk arról, hogy magunkra is érdemes lenne egy kis időt fordítanunk. Íme, 6 lépés, hogy könnyebben menjen!

1. Maradj meg az átlagos időbeosztásodnál!

Amennyire csak lehet, ne térj el túlságosan az átlagos napi rutinodtól. Ne maradj túl sokáig partikon! Ne tanulj egész éjszaka – bár a félév végének közeledtével érdemes a tanulásra is figyelmet fordítanod! Ha lényegesen eltérsz a megszokott napirendedtől, az teljesen felboríthatja a bioritmusodat, fáradékonyabb és ingerlékenyebb leszel.

2. Ne felejtkezz el a mozgásról!

Lehet, hogy egyáltalán nem jut eszedbe a téli szünetben sportolni, de ez egy olyan befektetés a részedről, ami mindenképp megtérül. A mozgásnak erős nyugtató, antidepresszáns hatása van. Érdemes bevezetni a fizikai gyakorlatokat a mindennapi tennivalóid közé. Nem kell nagy dolgokra gondolni, de pár tippet követve máris többet mozoghatsz. Például bevásárlás közben menj körbe többször az épületben, a mozgólépcső vagy a lift helyett pedig használd a lépcsőket! Buszozás helyett sétálj el a postáig, amikor feladod a képeslapokat.

3. Figyelj oda az étkezésre!

Amikor egyik ünnepi partiról a másikra jársz, nagy eséllyel teljesen rendszertelenül fogsz enni. Persze az évnek ebben a szakaszában nagyon nehéz diétázni, de azért érdemes a lehető legjobban odafigyelni az egészséges táplálkozásra. Az egészséges étkezés egyenes út ahhoz, hogy sokkal jobban érezd magad – mind fizikailag, mind érzelmileg. Másrészről teljesen természetes, hogy ilyenkor többször mész el a sütis tálca mellett. A lényeg, hogy ne ess túlzásokba.

4. Vigyázz az italozással!

Az ünneplés gyakran a nagy ivászatok ideje. Közkeletű stratégia, hogy alkohollal oldjuk az ünnepek alatt fellépő feszültséget. Ám érdemes emlékezned arra, hogy bár az alkohol idegnyugtató, nagy mennyiségben rosszabbul fogod érezni magad tőle. Semmiképp sem ajánlott azoknak, akik gyógyszereket szednek.

5. Szedd rendszeresen a gyógyszereidet!

Az ünnepek alatti rohanásban és zűrzavarban az emberek hajlamosak elfelejtkezni a mindennapi teendőikről – így az ilyen alap dolgokról is. Ha rendszeres gyógyszerszedő vagy, akkor ügyelj rá, hogy ez ne forduljon elő! Arról is bizonyosodj meg, hogy minden gyógyszeredből legyen elegendő mennyiség nálad, mert az ünnepi nyitva tartás gyakran bekavarhat a dolgokba.

6. Mindig tarts szünetet!

Az év vége során sokan végiggondolják minden tettüket, a hibáikat, és így az olyan dolgokat is, amikre nem különösen büszkék. A legtöbb ember számára ez nem egy egyszerű időszak. Mindenesetre ez az ünnep az odafigyelés és a megbocsátás ünnepe – nem csak másoknak, neked is!

(KamaszPanasz - Gy.A., webMD.com)

Kapcsolódó címkék

ünnep