izgalom
#Lélek

Beteges izgalom fellépés előtt - A szakértő segít

2017.07.28.
1 perces olvasási idő

6 éve hegedülök már, azt mondják, tehetséges vagyok... De ha játszanom kell, akár otthon, akár fellépésen, betegesen izgulok. Remeg a kezem, a lábam... Mért van ez? Mit lehetne ellene tenni? Szedjek nyugtatót?

Kedves Kérdező!

Először is arra kérlek, gondold végig, hogy milyen helyzetekben izgulsz a legjobban. Amikor csak magadnak játszol, akkor is? Vagy amikor csak a tanárod hallja? Figyeld meg, hogy mik azok a gondolataid, félelmeid, amik előjönnek olyan helyzetekben, amikor szerepelned kell. Mik kavarognak a fejedben? Akár írd is le őket később, hogy minél átláthatóbbá váljanak.

Félelmeink, izgulásunk, belső bizonytalanságunk hátterében gyakran tévhiteink állnak, melyek szerint nem vagyunk elég jók, mások lenéznek, kinevetnek minket. Azt írod, úgy érzed, hogy "béna" vagy, miközben az eszeddel tudod, hogy a többiekhez képest ügyes vagy. Miért is gondolod akkor, hogy béna vagy? Keress olyan dolgokat, amikkel erősítgetni tudod az önbizalmadat. Próbálj felidézni magadban minél részletesebben olyan emlékeket, amikor úgy érezted, hogy valóban ügyes vagy (nem feltétlenül szerepléskor, lehet olyankor is, amikor egyedül gyakoroltál, vagy valaki megdicsért, akinek fontos a véleménye) és próbáld minél intenzívebben megérezni az ezekhez tartozó érzéseket, mielőtt szerepelned kell.

Egészen biztosan vannak ilyen emlékeid. Mi az az érzés, ami ott a magabiztosságodat adta? Benned van, meg tudod élni, csak amikor szerepelned kell, valami miatt háttérbe szorul. Ezenkívül vannak különböző relaxációs technikák, melyek segítenek oldani a feszültséget és a szerepléstől való szorongást. Nyugtató helyett inkább egy pszichológus vagy más lelki segítségnyújtással foglalkozó szakember igénybe vételét javasolnám, aki segíthetne a probléma okát megkeresni és feloldani.

(Szerző: Pyresitcz Anna, pszichológus)