érettségi
#Suli, munka

10 tipp, hogy legyőzd az érettségi előtti stresszt

2023.04.30.
2 perces olvasási idő

Hamarosan itt az érettségi ideje és teljes mértékben érhető, ha izgulsz a vizsgák miatt. A megfelelő és idejében elkezdett készülődés elengedhetetlen, azonban van számodra néhány hasznos tanácsunk, ami segítségedre lehet.

Kerüld a stresszes embereket

A stressz ragályos. Az érettségi előtt ne szervezz közös tanulást a szuper feszült barátoddal, főleg, ha állandóan panaszkodik arról, hogy mennyi a tanulnivaló. Az ő feszültsége csak terhel téged.

Étkezz egészségesen és sportolj

Ez magától értetődőnek tűnik, de sokan elfelejtik ebben az időszakban. Felejtsd el a cukrot, ami csak csökkenti a koncentráló képességedet, és egyél egészséges dolgokat, mint például a müzli szelet, gyümölcsök és zöldségek. Ezek rendben tartják majd a vércukorszintedet.

Továbbá, próbálj némi edzést is besűríteni a napjaidba. Még egy 10 perces séta is segíthet, hogy nyugodtabb legyél, és újult erővel tudj koncentrálni a tanulásra.

Egyszerűen mondj nemet

Nem a drogokra gondolok, bár nem ajánlom őket vagy ilyesmi. Olyan emberekre célzok, akik el akarják venni az idődet. Biztosan lesz egy barát, aki órákig szeretne beszélgetni veled az életéről, vagy egy buli pont az érettségi előtti estén. Ha ezekre igent mondasz, akkor nagyobb lesz a kísértés, hogy lefújd a tanulást. Utasítsd el a kísértést! Mondj nemet a figyelemelvonó tényezőkre, és légy önző egy kicsit! Jó érettségit akarsz írni, nem igaz?

Kényszerítsd magad szünetekre

Minden egyes tanulással töltött óra után tarts 10-15 perc szünetet. Csinálj, amit csak szeretnél (nézd meg a Facebookodat, bámulj üresen, hívj fel egy barátot stb.), aztán pedig kezdd újult erővel a tanulást! Ez egy kis pihenéssel szolgál az agyadnak, és sokkal jobban tudsz majd koncentrálni, mikor újra munkához fogsz.

Képzeld el, hogy minden jól megy

Ez mindközül a kedvenc tippem, bár lehet, hogy hülyeségnek hangzik. Képzeld el magad, ahogy ránézel az érettségi dolgozatodra, és magabiztosnak érzed magad, mindenre tudod a választ. Koncentrálj arra, hogy milyen nyugodtnak érzed magad! Ezután képzeld el az ötös osztályzatot a dolgozatodon! Hogyha elképzeled a boldog befejezést, akkor általában az fog megvalósulni, mert meghozod a döntést, ami ahhoz vezet – anélkül, hogy egyáltalán észrevennéd.

Ha annyi tanulást tudsz magad mögött, amennyire csak képes vagy – légy magabiztos

Amikor nyakadon az érettségi, éppen itt az ideje a magabiztosságnak! Annyit készültél, amennyit csak lehetett, és itt az ideje, hogy megírj egy király érettségit! A lényeg, hogy győzd meg magad arról, hogy kiválóan fogod véghezvinni a célodat! Ezt a tanácsod magadért kell megfogadnod, és hidd el, nem fogod megbánni.

Aludj egy kicsit

Amikor nehéz idők járnak, akkor az alvás kicsit háttérbe szorul a napirendedből. „Ezt a leckét még ma be kell fejeznem, szóval...ma este nem alszok.” Ismerősen cseng? Ez rossz hozzáállás. Hogyha nem alszod ki magad, az hosszú távon csak elveszi az idődet, hiszen lassabban tudsz gondolkodni, nagyobb az esélye, hogy lebetegszel, nem lesz olyan jó a stressz-tűrőképességed, és mindig nagyon-nagyon fáradt leszel. Még hogyha nem is ezt tennéd ösztönösen, fektess be egy kis időt a pihentető alvás projektbe!

Rangsorolj

Készíts egy listát – a fejedben, a laptopodon, a telefonodon – a legfontosabb feladataidról, amiket meg kell tenned az érettségi előtti héten! Erre mindig tudsz hivatkozni, ha elkezdenél stresszelni.

Ha túlterheltnek érzed magad, koncentrálj a legfontosabb teendőkre. Egyszerre csak egy dolgot tudsz végezni, szóval, ha egy feladatra fókuszálsz egyszerre, akkor véghezviszel valamit a lehető legjobb módon, és nem aggódsz a többi miatt. Az időbeosztás egyik legjobb módja, egyébként, ha nem halogatod a feladataidat.

Ha keddre kell befejezned egy leckét, akkor úgy kalkulálj, hogy a hétvégén be tudd fejezni, ahelyett, hogy egész hétfő éjjel ezen dolgozol. A halogatás nem időtakarékos, sőt, csak az idő elvesztegetésére jó.

Hagyj időt, ha bármi váratlan történne

Bármilyen erősen is törekszel arra, hogy az érettségi időszakban minden egyes napot pontosan megtervezz, a dolgok néha nem úgy alakulnak, ahogy vártad. Megbetegszel, elromlik a laptopod, elhagyod a kulcsodat, lerobban a kocsid. Mindig hagyj egy kis időt, hogy rugalmasan kezelhesd az ilyen problémákat! Így nem kell idegeskedned, ha megtörténik a lehetetlen, mert mindig lesz plusz időd, hogy foglalkozz vele. És hogyha semmi váratlan nem történik, akkor van egy kis szabad időd, amit ki tudsz használni a prioritást élvező feladataidra!

Ne légy az átmeneti megoldások rabja

A koffein, az energiaitalok és más stimuláló szerek jó ötletnek tűnhetnek, amikor a végső kimerülés szélén állsz. Sajnos, a rövidtávú megoldások gyakran több időt vehetnek el tőled, mint amennyit megspóroltál, ami elképesztően veszélyes lehet az érettségi előtt. Ahelyett, hogy bedobnál egy energiaitalt, inkább szánj időt arra, hogy egyél egy kis zöldséget, vagy vigyél be fehérjét!

Jobb az íze, jobban érzed magad tőle és nem leszel pácban kis idő elteltével. És, bár a kávé jó ébresztő reggelente vagy éppen délutánonként, nem szabad, hogy ez tegye ki az étkezésedet az érettségi időszak alatt.

(KamaszPanasz – R.P.)