érettségi
#Suli, munka

Érettségi tippek kamasz szerkesztőinktől: Sipos Alexandra

2015.04.27.
1 perces olvasási idő

Alexa 2013-ban vizsgázott. Szerinte más-más taktika szükséges a felkészüléshez minden tantárgy esetében. Lássuk, hogyan érdemes külön-külön gyakorolni.

Matek érettségi

A legjobban úgy lehet felkészülni a matematika érettségire, ha az összes középszintű feladatsort végigcsinálod. Ha valamelyiket nem sikerül megoldani, akkor azt a típusfeladatot több hasonló feladaton keresztül be kell gyakorolni, és megérteni a logikáját. Ezzel a módszerrel nekem 96%-os lett az eredményem 2013-ban.

Töri érettségi

Érdemes a szóbeli tételeket megtanulni, nézegetni a térképet, valamint ebből is az összes feladatsort megcsinálni. Ha valamelyik feladat nem megy, akkor érdemes rákeresni, hogy miről van szó pontosan. Hasznos lehet a tankönyv képeit, és az apró betűs képaláírásokat olvasgatni többször, hogy megragadjanak a kulcsfontosságú események, nevek és helyszínek.

Magyar érettségi

Az összes szövegértési feladatot érdemes megcsinálni, illetve sok összehasonlító elemzést, műértelmezést és érvelést írni, ugyanis nem szabad azt a hibát elkövetni, hogy csak az egyik fajtára készül fel az érettségiző, mert lehet, hogy nagyon nehéz lesz az, amelyik típusra felkészült, és akkor kénytelen lesz azt megírni, holott a másik kettő könnyebb lenne, de azt meg át sem nézte.

Angol érettségi

Mint eddig mindenből, ebből is azt tanácsolom, hogy az összes feladatsort csináld meg, főleg a magnó részt, ugyanis mindig ez a legnehezebb. Ehhez az érettségihez nemcsak az előző évek feladatsorait ajánlom, hanem a középszintű nyelvvizsga feladatokat is.

Amikor szóbelire készülök, nemcsak érettségi ideje alatt, hanem az egyetemen is, én mindig beosztom a tételeket, hogy egy nap minimum mennyit kell megtanuljak. Aztán amikor mindet átvettem, akkor kezdem az elejéről, de akkor már egy nap az összes tétel felét veszem át újra, majd végül egy nap alatt az összest ismétlem át. Így biztos, hogy minden megmarad. Ha nagyon nehezen jegyzem meg az információkat, akkor egy kisebb papírlapra kiírom a kulcsszavakat, és azokat is nézegetem, hogy az adott tételnél azokat mindenképpen el tudjam mondani.

S.A.