érettségi 2015
#Suli, munka

Érettségi tippek kamasz szerkesztőinktől: Simon Anna

2015.04.17.
1 perces olvasási idő

Engem nagyon megviselt az érettségi időszak, úgyhogy megértelek, ha rád tör néha az ötperc, a kétségbeesés, és a hagyjukafenébe érzés. Érettségi előtt mindenki ingerültebb és kialvatlanabb az átlagosnál. Jobbat nem tudok mondani, csak azt, hogy lelki szemeiddel lásd a „Sikeresen felvételt nyert..” kezdetű sms-t és a nyarat, amikor kipihenheted az érettségi fáradalmait. Kitartást kívánok, pár tanáccsal próbálok én is hozzájárulni a pontjaidhoz.

Aludd ki magad!

A legfontosabb, hogy próbálj eleget aludni. Leginkább az érettségi előtti 2 napban. Szinte az összes érettségi feladatlapban vannak csavaros vagy bonyolult kérdések, ne azért ne sikerüljön, mert nem aludtál eleget.

Lazíts!

1 óra a barátokkal feltölt és tényleg kikapcsol. Úgy érzed nem bírod már tovább? Fuss egy kicsit, menj el edzeni, kimozgod a feszültséget, jobban fog utána fogni az agyad és így nem kell otthon ülnöd mindig. Meg amúgy is, ha nem fog ki rajtad 2 kilométer, akkor nem fog a matek sem!

Jutalmazd meg magad!

Egy kis csoki belefér. Az önjutalmazásnál az a fontos (legalábbis nálam), hogy mindig csak akkor Kamasz szerkesztőnk: Simon Annajutalmazd magad, amikor teljesítetted azokat/azt a célt, amit kitűztél magad elé. Ha 10 oldalt kell tanulnod, akkor ne a hatodiknál menj el otthonról. Rövidtávon ez is motiváció!

Ne magolj!

Tanulásnál kulcsszavakra, szimbólumokra, képekre koncentrálj, ne próbálj mindent bemagolni. Olyan soha nem lesz, hogy mindent tudsz egy dolgozat, az érettségi vagy akár egy vizsga kikérdezhető anyagából. Arra koncentrálj, hogy a lényegi elemeket tudd, meglegyenek a kapcsolódási pontok és főbb irányvonalak.

Ismételj!

Este, lefekvés előtt olvasd el, vagy szemmel fusd át egyszer az aznapi anyagot, mondd vissza a kulcsszavakat. Ilyenkor már ne tanulj, csak ismételj. Reggel fésülködés és tusolás közben is próbálj visszaemlékezni a kulcsszavakra. Csupán 5-5 perc, de így könnyedén bevésheted a memóriádba a tanultakat.

Nyugodj meg!

Nagyon izgulsz? Ismered a 4-5-6 módszert? 4 másodpercig szívd lassan be a levegőt, 5 másodpercig tartsd bent és 6 másodpercen keresztül ereszd ki. Ez hatásos önnyugtatás, lassítja a vérkeringést. Ne pánikolj, ne kapkodj, figyelj, koncentrálj, sok múlik ezen a pár napon!

Figyelj a segédeszközökre!

Tanuld meg előre a felhasználható segédeszközök kezelését. A függvénytábla, az atlasz és a számológép nagyon sokat segít. Ha ismered a tartalmukat és a kezelésüket, akkor rengeteget segíthetnek. Sok időt megspórolhatsz azzal, ha tudod mit hol keress. Emellett így ezeket már nem kell megtanulni!

Az érettségibe még senki se halt be, és nem, nem te leszel az első. Ha nincs más, akkor erre gondolj, mosolyogj egyet, vegyél egy mély levegőt és számold vissza a napokat a nyárig. Addig viszont teljesíts!

Sok szerencsét és sok sikert kívánok!