érettségi
#Suli, munka

Készülj velünk a magyar érettségire!

2012.04.16.
1 perces olvasási idő

Már csak alig három hét van az érettségiig, ideje tesztelni a tudásod, hogy megtudd, hogyan boldogulsz az érettségi feladatokkal magyar nyelv és irodalomból. Itt megtalálod a tavalyi és a két évvel ezelőtti érettségi feladatokat, és azok megoldásait.

Idén május 7-én kell az érettségizőknek bebizonyítaniuk, hogy kellőképpen felkészültek a magyar nyelv és irodalom tételsorokból. Cikkünkkel segíteni szeretnénk, hogy még az érettségi előtt le tudjátok tesztelni a tudásotokat. érettségiItt megtaláljátok a tavalyi és a két évvel ezelőtti érettségi feladatsorokat a megoldásokkal együtt. Ha próbaként válaszoltok a kérdésekre, képet kaphattok arról, hogy mennyire vagytok felkészültek, esetleg milyen hiányosságaitok vannak még, illetve hogyan tudjátok beosztani a rendelkezésetekre álló időt.

A vizsga forgatókönyve a tavalyi érettségihez hasonló, vagyis írásban és szóban is tesztelik a tudásotokat. Az írásbeli vizsgán 60 perc áll rendelkezésetekre egy központi feladatsor megoldásához, amely maximum 40 pontot érhet. Ezt követően egy szövegalkotási feladat vár rátok, vagyis 180 perc alatt újabb 60 pontot szerezhettek, amennyiben a fogalmazásotok tartalmilag, szerkezetileg és nyelvileg is megállja a helyét. A szóbeli vizsgán a két tétel kifejtésére 15 percet kaptok, de ezalatt a röpke negyedóra alatt akár 50 ponttal is gazdagodhattok. Nagyon fontos, hogy kihasználjátok a maradék felkészülési időt.

Idén is hasonló feladattípusokkal kell megbirkóznotok, ezért sokat segíthet, ha egyfajta házi próbaérettségiként megnézitek, hogy tavaly és két éve a sorstársaitok mivel szembesültek.

(KamaszPanasz)