érettségi
#Suli, munka

Nehéz volt a töriérettségi, 3 problémás feladat is volt

2013.05.08.
1 perces olvasási idő

A középszintű töriérettségi több feladat megoldása is kétesélyes az eduline által megkérdezett szaktanárok szerint.

A vizsga első részének 3. feladatában három települést és öt állítást kellett besorolni három kategóriába: szabad királyi városok, Nehéz feladatok voltak a történelemérettséginbányavárosok és mezővárosok. Edényi László, a budapesti Zrínyi Miklós Gimnázium igazgatója szerint a problémás pont Selmecbánya, amely egyszerre volt szabad királyi város és bányaváros - kérdés, hogy a csütörtök reggel megjelenő hivatalos megoldókulcs mindkét választ elfogadja-e majd.

Az eduline olvasói közül sokaknak a barokk művészethez kapcsolódó feladattal is meggyűlt a bajuk: nyolc fotóról kellett eldönteni, hogy barokk műalkotást ábrázol-e. "Az épületek és festmények egy része azonban nem volt ismert, nem biztos, hogy szerencsés ilyen nehéz feladatot adni a középszinten érettségizőknek" - mondta Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke. Edényi László is egyetért ezzel: "A festmények közül a Raffaello-képet kellett kiválasztani, de becsapós a feladat. Raffaello reneszánsz festő, ez a műve azonban a barokk előfutára, így legfeljebb kizárásos alapon találhatták meg a jó választ a diákok. Érdemes lett volna egy olyan festményt betenni a feladatsorba, amely egyértelműen barokk” – mondta.

A szaktanárok szerint a 12. - a népesség anyanyelv szerinti megoszlásával foglalkozó - feladattal is sok diáknak lehetett problémája. A vizsgázóknak azt kellett eldönteniük, hogy milyen jelenség következménye a cigányság számarányának folyamatos növekedése: a három lehetséges válasz a "magas népszaporulat", a "bevándorlás" és a "többségi lakosság számának csökkenése" volt.

"Ez egy nagyon fontos feladattípus és téma, de szerencsésebb lett volna, ha három markánsan különböző válaszlehetőséget adnak meg. Itt ugyanis valószínűleg csak egy megoldást tart majd elfogadhatónak a javítókulcs, pedig két folyamat, a magas népszaporulat és a többségi lakosság számának csökkenése is szerepet játszott" - mondta Miklósi László.

(eduline)