#Lélek

Mire ügyelj, hogy jó beszélgetőpartner lehess?

2010.05.20.
2 perces olvasási idő

Nyilvánvalóan mindenki szeretne könnyed társalkodó partner lenni. A beszélgetés gördülékenysége érdekében érdemes néhány szempontot szem előtt tartani. Mindenekelőtt –némi önismeret birtokában- nem árt tisztázni, ki melyik beszélgető-kategóriába tartozik: a kérdező-, az okoskodó-, esetleg a hencegő-típusba sorolható-e. Vagy esetleg a tökéletes társalgó ritka klasszisai lennénk?

Biztosan te is ismersz olyan embert, aki szűnni nem akaró kérdéseivel, folytonos közbeszólásaival, okvetetlenkedésével megakasztja a beszélgetés fonalát.

Kérdező

A kérdező típus rendszerint véget nem érő kérdésekkel bombázza partnerét. De nem a rosszindulat vezérli: nem az a célja, hogy beszélgetőpartnere magánéletéről valós, diszkrét információhoz jusson, vagy esetleg önmagáról részleteket csöpögtessen.

Egy ilyen beszélgetés kimenetele nyilvánvalóan eléggé egyoldalú. A folytonos kérdések özönében a kérdezett fél már alig várja, hogy megszabaduljon a szűnni nem akaró érdeklődéstől, s a végén már csak egy-két szavas feleletadásra képes.

Ha magadra ismersz, s nem szeretnél folyton kérdező-kellemetlenkedő beszélgetőpartnerként ismerté válni, kerüld az eldöntendő, igen-nem típusú kérdésfeltevést, helyettük az ún. nyitott végű, kiegészítendő kérdéseket részesítsd előnyben. Amikor valamiről kérdezni szeretnél, legyél türelmes: semmi esetre se szakítsd félbe a válaszadót egy újabb kérdéssel a mondat közepén.

Hencegő

A hencegő-típus rendkívül szeret túlozni, ömlengeni, lódítani; minél nagyobb a hallgatóság, annál szívesebben hódol e szenvedélyének. Biztos abban, hogy az ő mindenkori döntése, helyzete a lehető legtökéletesebb választás: az ő iskolájánál, tanárainál jobbat találni sem lehetne, az általa képviselt nézetek kétségbevonhatatlanok stb. Hosszasan képes arról áradozni, hogy már mások is felismerték rendkívüliségét.

Ha társaságban ilyen típussal találkozol, könnyen találhatsz indokot, s egy-kettőre odébbállhatsz. Ha azonban nincs más választásod, legyél türelmes hős: vess be némi taktikát, s próbáld semleges vizekre, például köznapi témákra terelni a beszélgetést.

Ömlengő

Találkoztál már a társaság középpontjában tündökölni vágyó, az önimádattól habzó szájjal szakadatlanul mesélővel? Mindenáron rivaldafényre törekszik, törekvését nem adja fel egykönnyen. Egyfolytában magáról ömleng, szent meggyőződéssel hisz saját kiválóságában.

Tudjuk, mindenki szeret magáról beszélni, az egészséges határokat betartva ez az emberi tulajdonság senkit sem zavar. De csak az egészséges határig… Hogy te magad ne ess ebbe a hibába, figyelj magadra, s öt perc monológ után add át másnak is a szót. Ha viszont menekülni szeretnél egy ilyen „nagyszerű” ember társaságából, tudatosan váltsd témát, vagy ha többen vagytok, szólíts meg valakit a többiek közül valamilyen ürüggyel.

Türelmetlen

A mondataidat folyton félbeszakító típus mellett alig lehet befejezni a gondolatot, hisz ő úgyis tudja mit szeretnél közölni: mellette fölösleges időpocséklás a beszéd. Az ilyen ember türelmetlen, figyelmét rövid ideig képes egy dologra koncentrálni.

A közbeszólás azonban teljesen helyénvaló és indokolt, amikor például az önmagáról már jó néhány perce ömlengő beszélgetőpartnerünk „öleléséből”menekülni akarunk.

Okoskodó

Az okoskodó típusú embernek kár bármit is mondani: nem is lehet kérdés, hogy ő úgyis mindenről mindent, többet, jobban tud. A többiek álláspontja aligha foglalkoztatja, saját nézeteit azonban kérve- kéretlenül lépten-nyomon hangoztatja. Nincs lelkiismeret-furdalása, bűntudat nélkül pillanatok alatt lehurrogja a környezetét. Ha ilyen alakkal találkozol, ne akarj kiválóságban vetélkedni vele: úgyis alulmaradsz.

Talán magadra ismertél? Szoktasd rá magad arra az egyszerű kérdésre, hogy „Te mit gondolsz?”. Meglátod, a többiek hálásak lesznek ezért az egyszerű kérdésért…

(OKT)

forrás: WebMd