#Lélek

Szégyen a sírás?

2012.01.30.
1 perces olvasási idő

A pszichológusok is hangsúlyozzák, hogy a sírás teljesen természetes dolog, melyet nem szabad visszafojtani.

Akár nevetsz, akár zokogsz az egész testedet igénybe veszed. Ilyenkor nem tudsz beszélni, egész testedben reszketsz. Sem a sírásnak, sem a nevetésnek nincs semmilyen specifikus funkciója. Mindkettő az emberrel született, de egyik sem létfontosságú az életben maradáshoz.

Már a magzat is sír!

Eddig is közismert tény volt, hogy a magzat reagál az anya szívverésére, hangjára. Új-zélandi kutatóknak azonban sikerült igazolniuk, hogy a magzat már az anyaméhben is szokott „sírni”. A picik kezdetben sóhajtoznak, fészkelődnek, de ha sokáig éri őket egy bizonyos negatív hatás, akkor elkezdenek „sírni”, tehát az ordító csecsemőkre jellemző arcmimikát produkálják.

Sírj, ha kell!

Nyugodtan sírd ki magad, ha szerelmi bánat ért, vagy egyszerűen valami teljesen kiborított! Bizonyára te is észrevetted már, hogy egy kiadós bőgés után valamivel szebbnek láttad a világot, és kicsit megkönnyebbültél. Ennek az az oka, hogy sírás során stresszhormonok és különböző méreganyagok ürülnek ki a szervezetből, melyek a negatív érzések melegágyai.

Ne zsarolj!

Sokan a sírást egyenlőnek tekintik a zsarolással. Ez természetesen egyáltalán nem elfogadható viselkedés. Ha szeretnél valamit elérni, akkor érvekkel támaszd alá céljaidat, beszélgess a problémáról, ne könnyekkel próbáld kikönyörögni az áhított dolgokat! Hiba arra számítani, hogy az emberek majd mindig megszánnak, ha sírni látnak. Lehet, hogy a barátodnál, és a szülőnél néha bejön, de a nagybetűs életben nem fog! Ezért is felesleges rászokni.

Ne sírj mindenért!

Természetes, hogy kamaszkorban legszívesebben mindenen elbőgnéd magad, akkor is, ha éppen semmi problémád nincs. Néha-néha nem gond, ha kibukik belőled a hiszti mások előtt is, de ebből ne csinálj rendszert! Nyugodtan sírj sokat, de csak ha egyedül vagy!
Ha ugyanis napi rendszerességgel mások előtt sírsz, akkor nem fognak hinni az érzelmeid valóságosságában.

A cikk folytatását ITT olvashatod.