IQOS
#Drog, cigi, alkohol

Mi az IQOS, és miben különbözik a dohányzástól?

2023.01.23.
1 perces olvasási idő

A gyártók azt állítják, hogy a dohányt hevítő technológiájuk biztonságosabb, mint a versenytársaké, amelyek égetik a dohányt. De miben különbözik a hagyományos cigitől?

Noha ez a fajta dohányzóeszköz elméletben jobban hangozhat, az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy az új technológia mindig ismeretlen, kevéssé vizsgált egészségügyi kockázatokat is rejthet magában.

A szakértők hangsúlyozzák, hogy minden dohányalapú termék komoly egészségügyi kockázatot jelenthet az egészségre.

Mi az IQOS?

Az IQOS úgy néz ki, mint a többi e-cigaretta. Ez egy hosszú, toll alakú eszköz.

Az eszköz alacsonyabb hőmérsékleten hevíti a dohányt, mint az olyan termékek, mint a hagyományos cigaretták, amelyek égetik azt. Azt mondják, ez a folyamat kevesebb méreganyagot bocsát ki a szervezetbe.

Bár a dohánytermékek hevítése, nem pedig elégetése „különböző szintű toxinokat termelhet”, Dr. Michael Ong, MD, PhD, az UCLA Health professzora elmondta, hogy „valószínűleg továbbra is fennállnak az egészségügyi kockázatok, amelyek még nem teljesen ismertek” a termék újdonsága miatt.

Nehéz lenne azt mondani, hogy ezek biztonságosabbak, mint a piacon lévő többi dohánytermék. Az FDA még mindig felülvizsgálja a Modified Risk Tobacco Product alkalmazást, így annak az Egyesült Államokban való elérhetősége nem azért van, mert úgy határozták meg, hogy „biztonságosabb” termék” – mondta Ong.

A dohányzás veszélyei

A hagyományos cigarettázás több mint 480 000 halálesetet okoz évente – vagyis majdnem minden ötödik halálesetet az Egyesült Államokban a CDC Trusted Source szerint. Ezért is tért át sok tini és fiatal felnőtt az IQOS használatára a hagyományos cigaretta helyett. Ong azt mondja, hogy azoknak, akik aggódnak az új IQOS termék miatt, fontos megérteni, hogy használata lényegében az ismeretlenbe való belépést jelenti, mivel a végleges egészségügyi kockázatokat még nem állapították meg.

A CNN jelentése szerint az IQOS-t már több mint 11 millióan használják világszerte. „Arra kell számítanunk, hogy a hagyományos cigarettákon túl az új dohánytermékek fejlesztése is folytatódik” – mondta Ong. Számára az e-cigaretta és a kapcsolódó termékek, például az IQOS egyre növekvő népszerűsége „aggasztó tendencia”.

„Ez azt jelenti, hogy marketingjük hatékony, és az emberek olyan kockázatoknak vannak kitéve, amelyekkel jelenleg nem vagyunk teljesen tisztában” – mondta.

Az orvosok szerint tehát - mint minden dohánytermék esetében - az egészségügyi kockázatok továbbra is magasak még a füstmentes technológiák használata során is. A legjobb megoldás, ha kerülöd a dohányzás minden formáját.

(KamaszPanasz - healthline.com)