dohányzás
#Drog, cigi, alkohol

A dohányzás feledékennyé tesz

2022.07.17.
1 perces olvasási idő

A dohányzás ártalmas az egészségre, halált okozhat, és… mit is még? Elfelejtetted? Na, ez az! A füstölgő szenvedélybetegeknek nagy esélye van arra, hogy a dohányzás az ő esetükben is feledékenységgel járó agykárosodást idézzen elő – derült ki egy francia tanulmány elkészítése során.

A Severine Sabia és Archana Singh-Mabnoux által vezetett kutatócsoport három évig kísért figyelemmel több mint 10 ezer 35 és 55 év közötti londoni alkalmazottat. A francia Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale (INSERM) intézet munkatársai megállapították, hogy egyértelmű összefüggés van a dohányzás és az emlékezési-, valamint gondolkodási képességek romlása között. „A cigarettázás a középkorúak esetében összefüggésbe hozható a feledékenységgel és mindenek előtt az Alzheimer-kór kialakulásával, valamint a gondolkodási képességek bizonyos fokú visszaépülésével is” – állítják a szakemberek.

Az eredmény elgondolkodtató

A tanulmány elkészítése során az abban részt vevő brit állampolgárok életstílusát és így dohányzási szokását dokumentálták két egymáshoz távol eső időszakban: 1985 és 1988, valamint 1997 és 1999 között. Az eredmény elgondolkodtató: már az első kognitív teszten is bebizonyosodott, hogy a középkorú dohányosok feltűnően nagy arányban nyújtottak gyenge, az emlékezésre és logikai képességekre vonatkozó teljesítményt. A kutatók emellett kiemelik, hogy a nikotinfüggők – nem mellesleg – szintén feltűnően nagy arányban hunytak el a két teszt között eltelt időszakban nemdohányzó társaikhoz képest.

A vizsgálat alapján azonban az is kijelenthető, hogy azok, akik időközben fel tudtak hagyni szenvedélyükkel, 30 százalékkal csökkentették esélyüket a kognitív teszten való gyatra szereplésre. A francia elemzők szerint a jelenség azonban összetettebb, mint amilyennek első ránézésre tűnik, hiszen a cigarettának búcsút intők sok esetben teljesen megváltoztatták életmódjukat: nem csak a füstölgéről mondtak le, hanem étkezésüket is egészségesebbé tették, valamint a napi testmozgás mennyiségén is jelentősen növeltek.

(KamaszPanasz)