buli
#Drog, cigi, alkohol

Partira fel!

2023.06.10.
3 perces olvasási idő

Ha szombat este, akkor buli – így gondolja a tizenévesek nagy többsége. A lázas készülődés, az összeszokott társaság, és a jól bevált szórakozóhely azonban egyáltalán nem biztos, hogy garancia egy feledhetetlen élmény megszerzésére. A barátnők lelépnek egy-egy pasival, túl nagy a füst, a tömeg miatt nem lehet táncolni, mindenki lökdös – és ehhez hasonló negatív tapasztalatok robbantják ki az ötletet: szervezzünk egy saját partit!

Elsőre nagyon egyszerű feladatnak tűnik, majd csak később derül ki, hogy mi mindenre van szükség, ha a maximálisat akarjuk kihozni belőle. Először is partit akkor szervezzünk, ha élvezzük a vendéglátást! Mindennél többet ér, ha a házigazda vidám és szívből örül minden vendégnek. A etikett merevvé teszi a partit, helyette egy laza, feledhetetlen, egyéniségünkhöz leginkább passzoló bulira törekedjünk. A szervezést célszerű néhány jó baráttal együtt lebonyolítani. Az előkészületeknél elkortyolgatott italok meg is alapozzák a hangulatot. Lássuk, mire érdemes figyelni.

Vendéglista

Mindenképpen vendéglistával kezdjünk. Mérjük fel a kertet, a lakást, a helyiséget ahová várjuk majd a vendégeket. Mivel a zsúfoltság, illetve az üres térben elkülönülő egy-egyklikk is zavaró lehet, ennek megfelelően számoljuk az emberkéket. A legjobb, ha vegyes a csapat – lányok, fiúk, egyedülállók, párocskák alkotják.

Meghívás

A meghívás személyenként történjen, akár telefonon, személyesen, vagy valami ötletes, egyedi meghívóval. Biztos akad az ismerősök között egy grafikus, aki segít a megvalósításban.

Bevásárlás

Pénztárcánktól és a szándékunktól függ, hogy az étel és ital hogyan terem az asztalon. Kevesebb áldozatot hozunk, ha ún. „batyus bulit” szervezünk, és mindenki bedob valamit. De ha megtehetjük és szándékozunk is megvendégelni a barátainkat – vagy szülinapra, névnapra várjuk őket –, akkor bizony be kell vásárolnunk. Van több variáció. Készülhetünk egyszerű falatkákkal, salátákkal, szendviccsel, „pongyolázott virslivel”, rendelhetünk hidegtálat, de ha szeretünk főzőcskézni, és nem zavar, hogy a kaja mellett kell állni a buliban, akkor grillezhetünk, bográcsozhatunk is.

A „látványkonyhás” megoldásnál számítani kell arra, hogy inkább beszélgetős összejövetel várható, mint táncos őrület, mivel a házigazdát senki nem akarja majd magára hagyni főzés közben. Ha italt választunk, nem árt érdeklődni, hogy ki mit iszik szívesen, és azokból bevásárolni. A sör, a bor és a pálinka nem hiányzik egy partiról sem. Hogy a miénk kitűnjön a többi közül koktélokkal tehetjük különlegessé italkínálatunkat, partinkat – remek könyveket lehet kapni, amelyek segítségével jobbnál jobb italokat készíthetünk. Kávéból is raktározzunk, biztos lesz aki megkívánja. Rágcsálni valókat, gyümölcsöket is tehetünk az asztalra, mindenki szeret csipegetni. A vásárláshoz írjunk listát, így elkerülhetjük, hogy valami kimaradjon és többször is a vásárlással kelljen foglalkoznunk.

Tartozékok

A „szórakozóhelyet” célszerű a táncnak, beszélgetésnek, evésnek, ivásnak megfelelően kialakítani. Vagyis legyen ülőalkalmatosság – közel annyi, ahányan leszünk –, ugyanakkor legyen táncparkett is. Gondoskodjunk jó minőségű zenemasináról, és különböző stílusú, új és nosztalgikus zenei választékról. Ki szeret mosogatni – főleg a buli után felgyűlt poharakat, tányérokat? Ne aggódjunk miatta, minden kapható eldobható formában. De ha környezetvédelmi szempontból is szeretnénk megfelelni, akkor maradjunk az üvegpoharaknál, kérjünk kölcsön tányérokat, evőeszközöket is. Őszintén szólva műanyagpoharakból gurítani a feleseket olykor visszataszító – igaz, csak az első két kör esik nehezünkre. Praktikus egy-két asztalt is begyűjteni, hogy minden – étel, ital, hamuzó – elférjen kényelmesen. Ügyeljünk a WC-papír mennyiségére – kellemetlen, ha elfogy.

Hangulat

A hangulatot feldobhatja egy kis játék (pl. activity, üvegezés J, twister, táncverseny, karaoke), tompa világítás, díszítés, terítés. Elterjedt az is, hogy nevet kap a parti pl. hawaii-parti, és akkor mindenki csak hawaii mintás, vagy valamilyen jellemző öltözékben jelenhet meg. Ugyanígy lehet egy szín (pl. piros) a domináns, vagy egy alkalom (pl. farsang, mikulás). Használjuk a fantáziánkat!

Előkészületek

Hogy ne kelljen kapkodnunk, már az előző napon sok mindent előkészíthetünk. A szendvicsekhez pl. feldarabolhatjuk a hozzávalókat, lereszelhetjük a sajtot, a grillezéshez bepácolhatjuk, a bográcsozáshoz felapríthatjuk a húst. A parti kezdetéig mindent alakítsunk úgy, hogy házigazdaként is jól érezzük majd magunkat. Tegyük ki az asztalra a poharakat, tányérokat, hogy mindenki elvehesse azokat. Ha lakásban leszünk szedjük fel a szőnyegeket, pakoljunk el minden féltett tárgyat és olyat, ami feleslegesen foglalja a helyet. Legyen több hamuzó is, hogy ne szanaszét – a kertben, vagy a lakásban – repkedjenek a csikkek. És végül ne feledjük feltölteni a fényképezőt!

Most már minden megvan, kezdődhet a parti. Ennyi teendő után igazán megérdemeljük, hogy jól mulassunk. Ne legyünk buták, mértékkel bánjunk az itallal, hogy az élményeket másnap is örömmel emlegethessük.

(KamaszPanasz)