új pszichoaktív szerek
#Drog, cigi, alkohol

Új pszichoaktív szerek: ne válj kísérleti nyúllá!

2016.06.02.
2 perces olvasási idő

Ismét növekszik az ecstasyt használók száma, s tovább bővül a szintetikus drogok, köztük az opiátok piaca Európában - állapította meg kedden közzétett 2016. évi jelentésében az Európai Unió kábítószerügyi központja (EMCDDA).

Az ügynökség aggodalmát fejezi ki a túladagolásos halálesetek számának egyes országokban megfigyelhető növekedése és az internetes drogpiac jelentette veszélyek miatt - hangzott el a jelentést ismertető lisszaboni sajtótájékoztatón.

Európában továbbra is nagy a kereslet az új pszichoaktív szerek iránt

Alexis Goosdeel, az EMCDDA igazgatója elmondta: az ecstasy (MDMA) egyre népszerűbb a fiatal szerhasználók körében. Mintegy 2,1 millió 15-34 év közötti fiatal számolt be arról, hogy az elmúlt évben használt ecstasyt. Hozzátette, hogy a szer újbóli térnyerése az új előállítási módszerekkel és a jelentősen bővülő online kínálattal függ össze, s ez utóbbi fejleményre Európának válaszlépéseket kell tennie, egyebek közt egy riasztórendszer kiépítésével - hangsúlyozta.

Folyamatosan nő az új pszichoaktív szerek száma, jelenleg több mint 560 új pszichoaktív szert tartanak számon. 2015-ben 98 új szerről piacra kerüléséről értesültek. Az új szerek listáján ismét a szintetikus kannabinoidok és a szintetikus katinonok voltak túlsúlyban, s ezek némelyike rendkívül mérgező. A fiatal fogyasztók kísérleti nyúllá válhatnak olyan szerek fogyasztásával, amelyeknek egészségügyi kockázatai ismeretlenek - figyelmeztetett.

A szintetikus kannabinoidokat a kannabisz "legális" helyettesítőjeként árusítják, és tömeges mérgezéseket is okoztak már, például Lengyelországban. Az alfa-PVP nevű szintetikus katinont pedig 2011 óta közel kétszáz akut mérgezéssel és több mint száz halálesettel hozták összefüggésbe.

Új pszichoaktív szerek: ne válj kísérleti nyúllá!

Goosdeel kiemelte: aggodalomra ad okot az új szintetikus opiátok száma is. 2009 óta összesen 19 új szintetikus opiátot, köztük 11 fentanilt azonosítottak, s egyes szereket heroinként árusítanak, ami a halálos túladagolás kockázatával jár. Eközben nő a heroin okozta túladagolásos halálesetek száma is. Bár az EU-ban 2014-ben történt 6800 haláleset csak kevéssel több mint az előző évben volt, Írországban, Litvániában, Svédországban és az Egyesült Királyságban aggasztó a növekedés.

Felhívta a figyelmet arra: most már számos ország a túladagolást megakadályozó gyógyszert - naloxont - biztosít közösségi programokon keresztül.

A jelentés szerint aggodalomra ad okot a stimulánsok intravénás használata is. Ez utóbbit az elsődleges kábítószerként amfetaminszármazékokat használó, 2014-ben első alkalommal kezelt kliensek közel fele (47 százaléka) nevezte fő beviteli módnak.

A kutatók megállapították, hogy Európában továbbra is a kokain a leggyakrabban használt stimuláns kábítószer: körülbelül 2,4 millió 15-34 éves korú jelezte, hogy az elmúlt évben használta.

Ugyancsak aggodalomra ad okot a kannabiszhasználat a hatóanyag-tartalom növekedése miatt. Becslések szerint 16,6 millió európai fiatal használt kannabiszt az elmúlt 12 hónapban. Azon 13 ország közül, ahol az utóbbi időben (2013 óta) történt felmérés, nyolcból jelentettek növekedést a korcsoportban, az előző évhez képest. Becslések szerint az európai felnőtt lakosság körülbelül 1 százaléka használ naponta vagy közel naponta kannabiszt, ami fokozódó egészségügyi kockázatot jelent.

Jó hír is van

Pozitív tendencia, hogy az EU országaiban folytatódik az újonnan bejelentett HIV-esetek számának tartós csökkenése. Az intravénás szerhasználók körében 2014-ben 1236 újonnan bejelentett HIV-eset volt, ami több mint egy évtizedre visszamenőleg a legalacsonyabb szám. Ezzel szemben Európában a hepatitis-C a leginkább elterjedt fertőző betegség az intarvénás szerhasználók körében.

(MTI)