ecstasy
#Drog, cigi, alkohol

Miért veszélyes az ecstasy?

2021.03.29.
2 perces olvasási idő

A leggyakoribb tinik által használt drogok az ecstasy és a metamfetaminok. Ezek stimuláló szerek, melyek felpörgetnek, és a feldobottság- valamint boldogságérzet, amit nyújtanak, akár órákig is eltart. Azonban tudnod kell, hogy a stimuláló szerek kiszámíthatatlanok! Lehet, hogy fantasztikus, felpörgetett estét nyújtanak, de könnyen a kórházban végezheted!

Az ecstasy, vagy tudományosabb nevén a metilén-dioxmetil amfetamin (MDMA) szintetikus, hallucinogén stimuláló szer, mely általában tabletta formájában létezik. Egy 100 mg-os tablettában 75 mg MDMA van. Néha tovább dúsítják koffeinnel, amfetaminokkal (speed) és efedrinnel.

Hatása

A drogok veszélyeAz ecstasy-t használók általában jókedvről, extrém boldogságról, melegségérzetről számolnak be. Emellett a szer megnöveli az érzékenységet, érzelmileg jobban kinyílnak a használói. Szédülést és hányingert is okozhat, de ez gyorsan elmúlik.

Gyorsan hat, a feldobottság érzése egyre erősödő hullámokban érkezik már a bevételt követő első két órában, és 4-6 órán át tart. Ennek oka, hogy az agyban szerotonin és dopamin szabadul fel.

Hatásának elmúlásával fizikailag és érzelmileg is kifáradtnak érzed magad, szorongás, kimerültség jelentkezik, s még a következő hét során is számítani kell ingadozó lelkiállapotra.

  • A stimuláló szerekhez nagyon könnyű hozzászokni. Így egyre többre lesz belőle szükség a kívánt hatás eléréséhez, ám ezzel tovább növekednek az egészségügyi kockázatok.
  • Az ecstasy-hoz köthető halálesetek leggyakoribb oka a túlmelegedés (hyperthimia). Az MDMA ugyanis megzavarja a szervezet hőháztartását, s így könnyen túlmelegedéshez vezet. Különösen veszélyes mindez egy túlzsúfolt buliban, ahol órákig táncolsz, valamint alkoholfogyasztással tovább emeled a testhőmérsékleted! Extrém esetekben 41-42 fokra is felmehet a lázad! Ez nem csak hirtelen szívinfarktust, de megállíthatatlan vérzést, máj és veseelégtelenséget okoz, s bele is halhatsz!
  • Tévedsz, ha azt hiszed, hogy ezek a betegségek, „mellékhatások” csak az öregedő felnőtteknél fordulhatnak elő. A kábítószerhez kapcsolódó szívbetegségek nagy része fiataloknál fordul elő, anélkül, hogy rendszeres használók lennének.
  • Egyesek a túlmelegedést azzal próbálják meg kivédeni, hogy kompenzálásképpen túl sok vizet isznak, így „vízmérgezést” (hyponatraemia) kapnak. Ez kómát és halált okozhat! A diétás, édesítőszerrel készült italok tovább növelik az MDMA mérgező hatását!
  • Egyes stimuláló szerek károsíthatják a központi idegrendszert. A stimuláló szerek rendszeres használata károsítja a központi idegrendszert, mivel megbontják az agyban lévő kémiai anyagok egyensúlyát, s akár a motoros készséggel kapcsolatos agysejteket is rongálhatják, súlyos betegségeket (pl.Parkinson-kór) okozva.
  • Kellemetlen mellékhatásokat tapasztalhatsz a feldobott időszakok között! Az amphetaminok insomniát, szorongást és paranoiát okoznak.
  • A stimuláló szerek rendszeres használata, különösen a metamfetaminé, szörnyen elcsúnyít. Noha egyesek azért is használnak metamfetamint, hogy lefogyjanak tőle, hamarosan rá kell jönniük, hogy bár fogynak, a szer szörnyű változásokat okoz a szervezetükben. Elrohadt, kiesett fogak, feltűnő bőrproblémák, beesett, lila karikás szemek, felgyorsult öregedési folyamat jellemzi őket!

Az eredmény drámai és szívszorító! Ne dobd el fiatalságodat és életedet a drogok kedvéért!

(KamaszPanasz)