ecstasy
#Drog, cigi, alkohol

Az ecstasy ölni is képes

2015.11.22.
1 perces olvasási idő

Egy féktelen buli alkalmával lehetséges, hogy megkínálnak ectasy-val. Azonban nem árt, ha tudod, az életeddel játszol, ha igent mondasz rá! Milyen hatásokra, mellékhatásokra, kockázatokra számíthat, aki ecstasyt vesz be?

Mi is az ecstasy?

Az ecstasy egy szintetikusan előállított, illegális kábítószer. Hatóanyagának kémiai megnevezése: 3,4-metiléndioxi-metamfetamin, rövidebben MDMA (más nevei: XTC, X, Adam, E, Roll, A, 007). A vegyület közismerten stimuláló hatású, és a drog elfogyasztása általában hallucinációkat okoz. Az ecstasy a tinik és fiatal felnőttek körében igen népszerű, egyes klubokban, koncerteken, „rave” partikon gyakran előkerül.

A pirulát a fiatalok azért veszik be, hogy jókedvűek és energikusak maradjanak a buli végéig, de nem számolnak a kábítószerezés veszélyeivel. Napmint nap rengetegen kerülnek a sürgősségi osztályra a parti-drog miatt.

ecstasy

Hogyan használják?

Lenyelve (tablettaként) vagy felszippantva (por formájában).

Az ecstasy hatásai

Az ecstasy egyszerre hallucinogén és stimuláló hatású kábítószer. A felhasználót a tabletta bevétele után kellemes érzések és kitörő öröm töltik el, de az ecstasy más érzelmeket is – legyenek azok negatívak vagy pozitívak – felerősít. A drog körülbelül 6 órán át fejti ki hatását.

A szervezetben végbemenő változások a következők:a szívritmus felgyorsul, a száj kiszárad, a fogyasztó fogait összeszorítja, látása elhomályosul, didereg, verejtékezik vagy émelyeg. Néhány felhasználó zavartnak, kétségbeesettnek érezheti magát, mások azt hiszik, hogy valaki üldözi őket (paranoiás állapot). Az ecstasy károsíthatja az agysejteket, melyek a gondolkodásban és a memória megőrzésében játszanak szerepet.

Az ecstasy másik veszélyes hatása, hogy bevétele után az ember nem érez fáradtságot, így táncolás vagy más fizikai igénybevétel során a test túlhevülhet, és ez izombántalmakhoz, vese-, máj-, vagy szívelégtelenséghez, legrosszabb esetben pedig halálhoz vezethet.

(KamaszPanasz - M. N., kidshealth.org)