drog
#Drog, cigi, alkohol

Mi az a szerelemdrog?

2019.10.24.
2 perces olvasási idő

Az ecstasy, tudományos nevén MDMA, egy erőteljes illegális drog, melyet a fiatalok a szervezetük felpörgetésére használnak. Erős izgatószer, melyet legtöbbször pirula formájában lehet kapni, de létezik por alapú ecstasy is.

Mikor megkérdezték a 16 éves Pétert, hogy mit tud az Ecstasyról, ő ezt felelte: „ Úgy hallottam, hogy ez egy drog, melyet a fiatalok használnak, hogy jobban érezzék magukat. Ehhez a különböző klubokban lehet hozzájutni.” Péter teljesen igazat mondott.

Ennek a drognak rengeteg köznapi neve van.

  • X
  • XTC
  • E
  • Adam
  • Bean
  • Szerelemdrog
  • Ölelésdrog

Utóbbi két nevét valószínűleg azért kapta, mert használójában komoly érzékenységet vált ki, az ecstasy olyan tulajdonsággal ruházza fel használóit, hogy szinte kényszert éreznek arra, hogy egymást megérintsék, egymáshoz bújjanak.

A drognak tulajdonképpen két komoly mellékhatása van. Az egyik a gátlásoktól való megszabadulás, és rendszertelenül visszatérő képek, melyek szeretethiányt okoznak. Pontosan az érintés magas szerepe miatt sok fiatal szexuálisan is aktívabb lesz, ezáltal még nagyobb veszélybe sodorva magát, partnerét, és kettejük szexuális egészségét.

Még többet...

Az ecstasy egy olyan drog, amely használóját pillanatok alatt függővé teszi. Hatása által a fogyasztója újra és újra át akarja érni azt az élményt, amit először tapasztalt, még akkor is, ha próbálkozásai sikertelenek. Hosszútávon használni az ecstasy-t komoly károsodást okozhat. Az agy azon részeit támadja meg, amelyek szerotonint termelnek, és amelyik rész szabályozza a memóriát, a hangulatot és a tanulást.

ecstasyTovábbi mellékhatásai lehetnek, például az önkéntelen fogszorítás, émelygés, látásromlás, vacogás vagy izzadás. Okozhat még alvási problémákat, depressziót, vérrögöket, stroke-ot, és ritkán ugyan, de okozhat máj- és kardiovaszkuláris problémákat is.

Önmagában is egy elég veszélyes drogról van szó, de ha párosítjuk mondjuk alkohollal, cigarettával vagy esetleg más drogokkal, hatása megsokszorozódik. Bármikor, ha alkohollal vagy gyógyszerekkel, drogokkal keverjük az ecstasy-t, a kockázat több százszorosára nő!

Mindezek mellett az ecstasy nagyon drága. Bár költséges, mégis az egyik legkönnyebben hozzáférhető drogok között van. A 7-12. osztályosok 22%-a állítja, hogy könnyen tudna szerezni ecstasy-t. Szinte bárhol fellelhető: az iskolákban, partikon vagy akár az utcasarkon is.

Az extázis

Az ecstasy fogyasztókkal leginkább a diszkókban találkozhatunk. Itt egész este hangosan szól a zene, füst és lézer show van, amely az ecstasy használót egész estés pörgésre kényszeríti. Ez a drog a használóját fáradhatatlanná teszi. Az ember úgy érzi, hatalmas erővel bír és egész este csak táncol, ám éppen ebben áll az egyik legnagyobb veszélye: a test könnyen és észrevétlenül túlhevül, ami végül szívelégtelenséget, bizonyos esetekben akár halált is okozhat. Ehhez elég egy alkalom is, nem csak arra veszélyes, aki rendszeresen használja!

Orosz rulett

Sokan a problémájuk megoldásának a kulcsát látják az ecstasy-ban, vagy egyszerűen csak népszerűek akarnak lenni, tiszteletet akarnak kivívni a társaiktól. Néhányan úgy gondolják, hogy "ez még belefér", mert sokkal lightosabbnak hiszik, mint a heroint vagy a kokaint, és mert elhiszik, hogy az ecstasy nem okoz függőséget.

A test valóban nem vágyakozik rá, viszont erős pszichikai függőség alakul ki. Ha már egyszer úgy érzed, hogy szükséged van rá, függő lettél. Ez egy nagyon veszélyes gyógyszer, melynél soha sem tudhatod, hogy melyik adag fog megölni.

Az ecstasy távolról ártalmatlan. Szerelmet ígér neked, csak azt nem tudhatod, hogy valószínűleg épp belé fogsz szeretni. Mielőtt azonban szerelmes leszel, gondold át: megéri minden bulin orosz rulettet játszani?

(KamaszPanasz - Cs. B.)