alkohol
#Drog, cigi, alkohol

Bőröd ellenségei: alkohol és cigi

2022.02.27.
1 perces olvasási idő

A bőröd állapotát a helytelen táplálkozás és a rossz szokások is nagyban befolyásolják. A címben nem hagytunk kétséget afelől, hogy miről olvashatsz ma: a dohányzásról és a szintén nagyon elterjedt alkoholfogyasztásról - és a testedre gyakorolt káros hatásairól.

Egy romantikus vacsora után egy pohár vörösbor finom lehet, ám nagyobb mennyiség már nemcsak a fejedben fog zavart okozni, hanem a bőrödön is. Az alkohol ugyanis vizet von el a sejtektől, ami apró ráncok kialakulásához vezethet. Az alkohol a víz mellett fontos tápanyagokat is elvesz a szervezettől, például az A-, E- és B-vitaminokat.

Az alkohol és a cigaretta sokaknál kéz a kézben jár. Minden felnőtt ember tisztában van a dohányzás káros hatásaival, már el sem olvassák a cigis dobozok rémisztő feliratait. Márpedig nem érdemes elfelejtenünk: a dohányzás a bőrt is károsítja.

Egyenes út a ráncokhoz

A dohányosok bőre sokkal ráncosabb, mint a nem dohányzóké. Nem kell ahhoz naponta egy dobozzal elszívnod, hogy mély és feltűnő ráncok alakuljanak ki idő előtt, elég pár szál is. A kollagén- és elasztinrostok hamar megadják magukat, így bőröd rugalmatlanná, petyhüdtté válik.

A dohányzás elveszi a C-vitamint a szöveteidtől. ”Szív, sűrít, gyújt, kipufog”- ez a mozdulatsor rövid idő után meglátszik a szád fölött, a szemed körül és a homlokodon is.

Ja, és ha ez még nem elég, tudnod kell azt is, hogy a bőr lassan elveszíti üde színét és szinte szürkévé válik. Mivel romlik a vérkeringésed, apró kis hajszálerek jelennek meg az orrodon és az orcádon is. Ráadásul azok, akik kamaszkorban sokat dohányoznak, azok később nagyobb valószínűséggel híznak el!

Gondold meg, megéri?

(Fókuszban a Nő)

Kapcsolódó címkék

alkohol