drog
#Drog, cigi, alkohol

A kilencedikesek harmada iszik és dohányzik

2015.08.12.
1 perces olvasási idő

A kilencedikesek már több mint fele túl van az első szál cigin, harmaduk az elmúlt egy hónapban valamilyen rendszerességgel dohányzott - derül ki a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet felméréséből.

Felmérést végzett a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet a felnőtt és gyermek lakosság körében az egészséggel kapcsolatos ismeretekről.

Az étekzést tekintve meghatározó a családi minta

Az ötödik, hetedik és kilencedik osztályos diákok válaszából az derült ki, hogy nagyjából minden ittasmásodik tizenéves naponta fogyaszt koffeintartalmú italt, egyharmaduk pedig chipset, édességet vagy gyorséttermi ételt.

Török Krisztina, az intézet főigazgatója a keddi sajtótájékoztatón elmondta: fiatal korosztály táplálkozási szokása szorosan összefügg a családi mintával, a szülői modellel és a közösen eltöltött idő arányával.

"A dohányzás menő"

A dohányzó kilencedikesek közel 80 százalékának van dohányzó családtagja, a nemdohányzóknál ez az arány kedvezőbb (55 százalék). A dohányos fiatalok 10 százaléka gondolja azt, hogy a "dohányzás menő".

Az alkoholfogyasztást vizsgálva az ötödik osztályosok 22, a hetedikesek 44, a kilencedik osztályosok 79 százaléka mondta azt, hogy ivott valaha egy-két kortynál több szeszes italt. A kilencedikesek közel harmada legalább egyszer volt már részeg az elmúlt harminc napban, ennek a csoportnak csaknem fele, 41 százalék vélekedik úgy, hogy az alkohol segít ellazulni, felszabadulttá tesz.

A diákok élettel kapcsolatos elégedettségéről elmondható, hogy minél több minőségi időt töltenek a szüleikkel, annál elégedettebbek az életükkel. A 7. és 9. osztályosok a három legfontosabb életcélnak a karriert, a szerelmet és az önmegvalósítást tartják.

(MTI)

Kapcsolódó címkék

alkohol