másnapos
#Drog, cigi, alkohol

Hogyan kerülhetem el a másnaposságot?

2023.02.10.
1 perces olvasási idő

Az egyik legjobb módja annak, hogy elkerüld a másnaposságot, így a fejfájást, hányingert, hasmenést, kimerültséget, dehidratációt és a fájdalmat az, ha teszel néhány megelőző lépést még mielőtt belevágnál a bulizásba. Néhány hasznos tippel szeretnénk segíteni.

Legyen megfelelő indokod

A társasági események és bulik egész jó indokot szolgáltatnak arra, hogy elfogyassz egy-két italt. De sose igyál azért, hogy csökkentsd a stresszt, és kevésbé legyél ideges, vagy azért, hogy valakinek bizonyíts!

Ismerd és tartsd be a korlátaidat

Tudd, hogy mennyire bírod az italt és mi az a mennyiség, ami után már tapasztalhatóak fizikai és lelki változások. Még mielőtt elindulnál, döntsd el, hogy miből és maximum mennyit fogsz fogyasztani.

Haladj lassan

Óránként egy ital (0,35 l sör, 1,5-2 dl bor vagy 2-4 centnyi tömény szeszes ital) fogyasztása ajánlott, hogy a rossz tapasztalatoktól megkíméld magadat. Ilyen sebességgel esélyt adsz a testednek arra, hogy feldolgozza az alkoholt anélkül, hogy az a fejedbe szállna. Próbáld magadat maximum 3-4 italra „korlátozni” egy 24 órás perióduson belül, illetve ennyit is csak alkalmanként engedélyezz magadnak!

Ne keverd

Ne próbáld meg az alkohol különböző típusait keverni. Ha sörrel kezdesz, akkor maradj a sörnél. Borral indult az estéd? Akkor a továbbiakban is azzal folytasd! És így tovább.

Tele pocak

Mindig egyél mielőtt vagy mialatt iszol. Ha nassolnivalót fogyasztasz az éjszaka alatt, az is lassítja majd a másnaposság kialakulását.

A partit kezdd egy kis étellel, majd igyál egy sört, utána pedig egy kis vizet vagy gyümölcslevet még mielőtt egy másik sört innál (emlékezz a fentebb leírtakra is). Ne válts át tömény szeszes italokra, ugyanis ezektől kifejezetten durva és fájdalmas másnapod lesz.

Ne döntsd magadba

Igyál lassan, nyugodtan! Tartsd észben, hogy a májad óránként csak egy italt – tehát 0,35 l sört, vagy 1,5-2 dl bort vagy 2-4 centnyi tömény szeszes italt képes feldolgozni.

(KamaszPanasz - Gy.A., goaskalice.com)