másnapos
#Drog, cigi, alkohol

Hogyan kerülhetem el a másnaposságot?

2024.02.24.
1 perces olvasási idő

Az egyik legjobb módja annak, hogy elkerüld a másnaposságot, így a fejfájást, hányingert, hasmenést, kimerültséget, dehidratációt és a fájdalmat az, ha teszel néhány megelőző lépést még mielőtt belevágnál a bulizásba. Néhány hasznos tippel szeretnénk segíteni.

Legyen megfelelő indokod

A társasági események és bulik egész jó indokot szolgáltatnak arra, hogy elfogyassz egy-két italt. De sose igyál azért, hogy csökkentsd a stresszt, és kevésbé legyél ideges, vagy azért, hogy valakinek bizonyíts!

Ismerd és tartsd be a korlátaidat

Tudd, hogy mennyire bírod az italt és mi az a mennyiség, ami után már tapasztalhatóak fizikai és lelki változások. Még mielőtt elindulnál, döntsd el, hogy miből és maximum mennyit fogsz fogyasztani.

Haladj lassan

Óránként egy ital (0,35 l sör, 1,5-2 dl bor vagy 2-4 centnyi tömény szeszes ital) fogyasztása ajánlott, hogy a rossz tapasztalatoktól megkíméld magadat. Ilyen sebességgel esélyt adsz a testednek arra, hogy feldolgozza az alkoholt anélkül, hogy az a fejedbe szállna. Próbáld magadat maximum 3-4 italra „korlátozni” egy 24 órás perióduson belül, illetve ennyit is csak alkalmanként engedélyezz magadnak!

Ne keverd

Ne próbáld meg az alkohol különböző típusait keverni. Ha sörrel kezdesz, akkor maradj a sörnél. Borral indult az estéd? Akkor a továbbiakban is azzal folytasd! És így tovább.

Tele pocak

Mindig egyél mielőtt vagy mialatt iszol. Ha nassolnivalót fogyasztasz az éjszaka alatt, az is lassítja majd a másnaposság kialakulását.

A partit kezdd egy kis étellel, majd igyál egy sört, utána pedig egy kis vizet vagy gyümölcslevet még mielőtt egy másik sört innál (emlékezz a fentebb leírtakra is). Ne válts át tömény szeszes italokra, ugyanis ezektől kifejezetten durva és fájdalmas másnapod lesz.

Ne döntsd magadba

Igyál lassan, nyugodtan! Tartsd észben, hogy a májad óránként csak egy italt – tehát 0,35 l sört, vagy 1,5-2 dl bort vagy 2-4 centnyi tömény szeszes italt képes feldolgozni.

Ha hazaérsz...

Amikor hazaérsz, rögtön mennél is az ágyadba pihenni, azonban előtte van még egy kis dolgod. Igyál meg egy nagy pohár vizet, illetve vigyél be magaddal az ágyad mellé is. Ha éjjel arra ébredsz, hogy szomjas vagy, azonnal tudsz inni belőle, így kevésbé ébredsz majd dehidratáltan.

(KamaszPanasz - Gy.A., goaskalice.com)