#Drog, cigi, alkohol

Mit tegyél, ha a barátodnak alkoholmérgezése van?

2015.08.30.
1 perces olvasási idő

Az alkohol már kismennyiségben is tudatmódosító hatású, így ha valaki iszik, figyelnünk és vigyáznunk kell rá. Mit kell tenned a legenyhébb és a legsúlyosabb alkoholmérgezés esetén?

Ha a barátod ivott, neked kell rá vigyáznod, éppen ezért fontos, hogy tudd, mennyire van veszélyben. Attól függően, hogy mennyi alkohol található a vérben, különböző viselkedési és élettani tüneteket látunk, és különböző módon kell reagálnod rá. Az alkoholos befolyásoltság mértékét vérezrelékben mérik, ami azt jelzi, hogy a vér hány ezrelékét tölti ki etil-alkohol.

Ittasság

Bizonyos szempontból a legenyhébb befolyásoltságnak tekinthető. Ilyenkor a barátod különböző mértékű mozgáskoordinációs zavarokkal küzd, általában oldottan, felszabadultan viselkedik, bár személyiség és hangulati állapot függvényében visszahúzódó is lehet. Figyelmet elsősorban a mozgáskoordinációs zavarból eredő esések igénylik, és természetesen érdemes odafigyelni a további alkoholbevitelre is.

Bevállalóság, agresszió

A következő szinten az alkoholos befolyás alatt álló személy bevállalós lesz, úgy érzi, mindenre képes, könnyelműen szaladgál, fára mászik, fitogtatja képességeit. Ugyanakkor előfordulhat agresszió is, mindenféle ok nélkül kötekedhet másokkal. Mindkét esetben nagyon kell figyelned a barátodra. Nehéz lesz lenyugtatni, lebeszélni az extrém erőfitogtatásról, és nagyon ügyesnek kell lenned, hogy lenyugtasd, ha agresszív.

Végre lenyugodott? Vagy nagy baj van?

Egyéntől függően, de általában 3 vérezrelék felett a részeg személy „lenyugszik”. Beszéde alig érthető, mozogni alig képes. A barátai ilyenkor megnyugodnak, hogy végre nem okoz galibát, azonban a neheze csak ezután jön. Ilyenkor veszélyben van, mert csökken a légzése, nő a hőleadása, utóbbinak köszönhetően nagyon könnyen kihűlhet.

Mit tegyél?

Mindig maradj a bajba jutott mellett! Óvd a kihűléstől, takard be! Biztosíts neki friss levegőt, és próbáld meg óvatosan vízzel itatni, ha megfelelően tud nyelni. Ne hánytasd! Sok helyen olvasni hánytatási praktikákat, a zavart tudat miatt azonban nagy a félrenyelés esélye, ezért ezt hanyagoljuk. Természetesen, ha magától jön a hányás, ne akadályozd azt, segíts benne! Ha lefekszik, mindenképp az oldalára vagy a hasára fektesd, nehogy légúti akadály képződjön például a hányástól.

Abban az esetben, ha ébreszthetetlenné válik, vagy állapotával nem tudsz már mit kezdeni, hívjatok mentőt (104)! Legfontosabb a biztonság, éppen ezért, ha szükségesnek találod, kérd a szakemberek segítségét!

(Marsi Zoltán oktatás- és egészségfejlesztési szakértő)

Kapcsolódó címkék

alkohol