alkohol
#Drog, cigi, alkohol

Tejre alkohol: véd a részegség ellen?

2023.12.09.
1 perces olvasási idő

Kedves Kamaszpanasz! Ha valaki tejet iszik, mielőtt alkoholt fogyasztana, akkor nem fog berúgni? Azt hallottam, a tej egyfajta „bevonatot” képezve a gyomorban, így megóv az alkoholtól - igaz ez?

Kedves Olvasó!

A köztudatban egyre több mítosszal találkozni az alkoholfogyasztás kapcsán. Általános hiedelem, hogy ha az ember tejet, vagy valami zsírosat fogyaszt, mielőtt alkoholt iszik, az „bevonatot” képezve a gyomorfalon megvédi majd a lerészegedéstől. Ez így nem igaz. Ha alkoholfogyasztás előtt, vagy közben eszel valamit, az ugyan le fogja lassítani az alkohol felszívódását, de nem akadályozza azt meg.

Szóval a tej miért is nem használ részegség ellen?

A válasz egyszerű. A testünk előbb szívja fel az alkoholt, mint bármi más tápanyagot (mint a fehérjét és zsírokat, amik a tejben vannak). Tehát ihatsz annyi tejet, amennyit bírsz az alkohol előtt, a tested akkor is az alkoholt fogja hamarabb felszívni. Fontos leszögezni azt is, hogy az alkohol felszívódásának mintegy 80%- a az ember vékonybelében történik, tehát a gyomorban lévő állapot tényleg nem sokat segít.Tej és alkohol

Tartsd észben, hogy 18 év alatt tilos az alkoholfogyasztás! Nem csak függőséghez, illetve alkoholos állapotban elkövetett felelőtlen viselkedéshez (pl. szex, vezetés) vezethet, de a szervezetedet is rettentően megviseli! A májnak átlagosan egy órába telik lebontani 340g sört, 126g bort, vagy 42g erős, tömény italt. Ha valaki éhgyomorra iszik, az alkohol hatásai gyorsabban kiütköznek rajta, de magát a gyomrot is irritálhatja.

A Mayo Klinika jelentése szerint az alkohol méreg a szervezet számára és halálhoz vezethet. Alkoholmérgezés már 5 ital gyors lehúzásából is bekövetkezhet, ami akár egy átlagos tivornya alkalmával is megtörténhet. A veszély a szívritmus felgyorsulásában és a légzés lelassulásában rejlik, ami kómához vezethet.

Az alkoholmérgezésben szenvedő ember elsápad vagy akár elkékül, hányhat is, sőt roham is törhet rá. Lehülés és eszméletlenség következhet be, ami halállal is végződhet, ha nem sikerül felébreszteni.

Megéri?

(KamaszPanasz - M. Á.)