drog
#Drog, cigi, alkohol

Ha együtt a család, nem drogozik a gyerek

2010.10.13.
2 perces olvasási idő

A felmérések azt mutatják, hogy azok a tinik, akik nem étkeznek közösen a családjukkal, nagyobb valószínűséggel válnak drogfogyasztóvá.

Azok a tinik, akik nem ülnek egy asztalhoz a családjukkal rendszeresen, sokkal inkább hajlamosak az alkohol, marihuána vagy dohánytermékek használatára, mint azok a fiatalok, akik együtt étkeznek szeretteikkel - állapították meg egy új kutatásban.

A Columbia Egyetem függőségekkel és annak körülményeivel foglalkozó központja kiadott egy jelentést, melyben

azokhoz a tinikhez viszonyítva, akik a családjukkal étkeznek hetente 5 vagy 7 alkalommal, azok között, akik nem, majdnem 2-szer olyan valószínű, hogy már fogyasztottak alkoholt, és másfélszer valószínűbb, hogy kipróbálták már a marihuánát.

A jelentésben ez is szerepelt:

  • A tinik 72%-a úgy gondolja, hogy a rendszeres étkezés a szüleikkel nagyon, vagy meglehetősen fontos.
  • Azok a tinik, akik kevesebb, mint 3-szor vesznek részt családi étkezéseken, 2-szer inkább mondják azt, hogy hozzá tudnak jutni a marihuánához, vagy receptre kapható drogokhoz 1 órán belül, amit hallucinálásra használnak, azokhoz a társaikhoz viszonyítva, akik 5-7-szer vesznek részt családi étkezéseken.

Üzenet a szülőknek

A kutatásban megállapították, hogy azoknak a tiniknek a 60%-a, akik azt mondták, hogy a családjukkal étkeznek legalább hetente 5-ször, kisebb valószínűséggel nyilatkoztak úgy barátaikról, hogy alkoholt, marihuánát, dohányt vagy más drogokat használnának.

Az üzenet a szülőknek ezáltal nem is lehetne világosabb. Most fontosabb, mint valaha a növekvő fiatalkori drogfelhasználás miatt, hogy a család együtt leüljön enni, és bevonja a fiatalabbakat is a beszélgetésbe. Egy másik jelentés szerint, a tiltott drogfelhasználás, és a kábítószerrel kapcsolatos visszaélések száma radikálisan emelkedett az ezredforduló közeledtével, míg 1996-ban csupán 400 ilyen esetet jegyeztek fel, addig 2000-ben ez a szám 3445-re ugrott. A csoda, ami a családi étkezések során történik, nem az asztalon levő ételben rejlik, hanem az azt övező kommunikációban és beszélgetésekben, állapította meg a kutatás vezetője.

A barátok negatív hatása

Persze, nincs garancia arra, hogy bármilyen intézkedés, amit a szülők tesznek, távol tartja a gyerekeiket a droghasználattól, de a tudás hatalom, és minél többet tud valaki, annál jobbak az esélyei, hogy egy egészséges gyereket neveljen.

A kutatásban azt is megállapították, hogy azok a tinik, akik hetente kevesebb, mint 3-szor étkeznek családjukkal, azokhoz a társaikhoz viszonyítva, akik több, mint 5-ször ülnek le közösen étkezni:

  • Több mint 1,5-szer nagyobb valószínűséggel vannak olyan barátaik, akik rendszeres alkohol vagy marihuána fogyasztók.
  • 1,5-szer nagyobb eséllyel vannak olyan barátaik, akik egyéb, receptre kapható drogokat használnak hallucinációkhoz.
  • 1,25-ször nagyobb valószínűséggel vannak olyan barátaik, akik tiltott szereket használnak, mint például az LSD, ectasy, kokain, metamfetamin és heroin.

De ezt már régóta tudtuk, hogy minél többször étkezik egy fiatal a szüleivel, annál kisebb a valószínűsége, hogy dohányozzon, igyon, vagy drogokat használjon - állítja a kutatóintézet alapítója. A kutatás eredményei a 15. amerikai nemzeti kábítószer fogyasztási és viselkedési felmérésen alapulnak. A felmérésben 1055 kamasz vett részt, 12-17 éves korig, valamint 456 szülő.

A közös étkezések fontossága

Egy másik felmérésben arra a következtetésre jutottak, hogy azok a tinik, akik rendszeres családi étkezéseken vesznek részt, körülbelül 3-szor nagyobb valószínűséggel vallják „kiválónak” kapcsolatukat az édesanyjukkal és édesapjukkal. A rendszeres családi ebédeken résztvevő fiatalok szintén, több mint 2-szer gyakrabban mondják azt a szüleikről, hogy meghallgatják őket. Ez azt mutatja, hogy azoknak a szülőknek, akik képtelenek egy asztalhoz ültetni a családot, más alkalmat kell találniuk arra, hogy beszélgessenek a gyerekükkel, és ezeknek a beszélgetéseknek rutinszerűvé kell válniuk.

(Sz.D.L. - Forrás: webmd.com)