másnaposság
#Drog, cigi, alkohol

Az alkoholmérgezés halálos is lehet! - Másnapossági tévhitek

2023.04.11.
2 perces olvasási idő

Előző cikkeinkben már sok mítoszról lerántottuk a leplet – most folytatjuk még több tévhittel!

Mítosz: Egyél tésztát, mielőtt lefekszel

Tény: Ebben a mítoszban két dolog sem stimmel. Az első dolog, hogy az alvás előtti evés (miközben határozottan illuminált állapotban vagy) nem segít semmit. Az ételnek már az ivászat előtt is a gyomrodban kell lennie. A második hiba, hogy ha bármilyen étel is segíthet az alkohol lebontásában, az a zsír. Szóval, ha az első martinid előtt elmész és eszel egy pizzát vagy steaket, akkor az segít kilábalni a másnaposságból. Alvás előtt pedig a legjobb dolog a víz, ami segít hidratálni a testedet.

Mítosz: Alvás előtt fájdalomcsillapítót kell bevenni

Tény: A legtöbb fájdalomcsillapító 4 órán belül fejti ki a hatását, így az esti adagod mire hat, addigra már igencsak aludni fogsz. Jobb, hogyha akkor veszed be a tablettákat, amikor felébredsz. Kerüld az acetaminophen tartalmú készítményeket ivászat után, mert az alkohol megzavarja a máj acetaminophen-t lebontó folyamatait, és ez májgyulladáshoz, vagy akár maradandó károsodáshoz is vezethet.

Mítosz: Az alkohol segít jól aludnod

Tény: Az alkohol felborítja az alvást, nem segít különösebben jól aludni. Bár lehet, hogy gyorsabban elalszol tőle, de az alvás minősége sokkal rosszabb lesz. Nem töltesz annyi időt a fontos REM-ciklusban így korábban ébredsz. Ha pedig már sok alkoholt ittál, a másnaposság az alvás utolsó szakaszában jelentkezik, így nem fogsz tudni visszaaludni.

Mítosz: A gyógyír az ébredés utáni koktél

Tény: Még több alkohol az alkohol nem tesz jót sem neked, sem a másnaposságodnak. A legrosszabb tüneteket felerősíted, mivel a véralkohol szintedet is emeled. Ha reggel bedobsz egy csavarhúzót, ezt a pillanatot a nap egy későbbi részén fogod érzékelni. És ha egy ilyen ébresztő koktél nélkül nem indul jól a napod, keresd fel az orvosodat és beszélj vele a lehetőségeidről.

Mítosz: A kávé segít

Tény: A koffein még inkább dehidratál, ezáltal a másnaposságod is sokkal keményebben érint. Egy ivászat után a legjobb, hogyha kerülöd a koffeint. Helyette igyál vizet vagy sportitalokat, hogy igazán hidratáld magadat és pótold az elvesztett ásványi anyagokat. Ez különösen fontos, hogyha jól szeretnéd érezni magadat.

Mítosz: A gyógynövény-készítmények segíthetnek

Tény: Brit kutatók felülvizsgálták a másnaposság elleni tablettákat és az egyéb ilyen jellegű készítményeket. Arra a következtetésre jutottak, hogy nincs meggyőző bizonyíték a hatékonyságukat illetően. Egy másik brit kutatócsoport azzal egészítette ki ezt a kutatást, hogy a fügekaktusz tabletták és készítmények csökkenthetik a hányingert és a szájszárazságot, de nem segítenek a fejfájáson. Az egyetlen hatásos módszernek így az idő tűnik.

NEM mítosz: Az alkoholmérgezés

Tény: Az alkoholmérgezés akár halálos kimenetelű is lehet. Ha látsz valakit, aki túl sokat ivott, és már korábbi cikkünkben említett tüneteket mutat, mindenképpen hívj mentőt, vagy vigyétek kórházba, és addig is te is sokat tehetsz érte. Nem szabad elnézni ezek felett, hiszen egyszerűnek tűnő tünetek is vezethetnek veszélyes sokkhoz, vagy hányás esetén esetleg halálos kimenetelű dehidratációhoz.

(KamaszPanasz - Gy.A. Forrás: webmd.com)