dohány
#Drog, cigi, alkohol

A mentolos cigi ártalmasabb?

2022.04.30.
1 perces olvasási idő

Most egy régóta feszegetett kérdésre próbálunk meg választ adni. Vajon a mentolos vagy a hagyományos cigi az ártalmasabb?

A mentol

A mentol a mentából származó anyag, friss érzést ad a bőrnek azzal, hogy felébreszti azokat az idegeket, amik a hideget érzékelik. A cigarettagyártók azért használják a mentolt, mert fellazítja az ízeket az égő cigarettában.

A mentol cigarettán keresztüli elfogyasztása a májba juttatja az anyagot és ott ártalmatlan részecskékre bomlik le, amik később kiválasztódnak a testből.

A hagyományos cigaretta

Az íz miatt intenzívebb szívás

Egyes kutatások szerint azok az emberek, akik mentolos cigarettát szívnak, nagyobb mennyiségű rákkeltő összetevőt visznek be a szervezetükbe, mint azok, akik hagyományos cigarettát szívnak. Ennek az lehet az oka, hogy a mentol finom íze miatt nagyobb slukkokat és gyakrabban szívnak be és így nagyobb mennyiségű káros anyag jut a szervezetükbe.

Ez az extra mennyiségű rákkeltő anyag lehet az oka annak, hogy a mentolos cigit szívó emberek nagyobb arányban betegednek meg a dohányzás miatt. Eredményképpen, a mentolos cigaretták szívása előbb okozhat függőséget, ami együtt jár azzal, hogy nagyobb mennyiséget fogyasztanak, mint azok, akik hagyományos cigarettát szívnak. Ugyanez érvényes minden más ízesített dohánytermékre, de ami nagyon fontos, még az elektromos cigarettára is, ami szintén rákkeltő a közhiedelemmel ellentétben!

Egy valami biztos mindezektől függetlenül: a dohányzás minden formája nagyon káros. Az is, ha nem tüdőzzük le és az is, ha csak passzívan dohányzunk. A dohányzás ilyen formái által is kialakulhat tüdő-, száj- és torokrák, valamint egyéb más betegségek is.

(KamaszPanasz - Ő. B., Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus)