láz
#Betegségek

Mi is a láz?

2024.01.19.
2 perces olvasási idő

A láz azt jelenti, hogy a testhőmérséklet a normális felett van. Lázas vagy, ha a testhőmérsékleted 37.5°C felett van.

A test ideális hőmérséklete szájon át mérve 36,5°C, de ez általában változik egy nap során. A szád hőmérséklete normálisan reggel lehet akár 35,5 °C is, késő délután pedig 37,5 °C. Az enyhén megnövekedett testhőmérsékletet (38°C) okozhatja az edzés, a meleg ruhák, a forró fürdő vagy akár a meleg időjárás is. A meleg ételek, forró italok szintén növelhetik a testhőmérsékletet. Ha gyanús, hogy ilyesmi miatt szökött fel a hőmérsékleted, akkor mérd újra egy fél óra múlva.

Hogyan mérjem meg a testhőmérsékletemet?

  • Ne igyál forró vagy jeges italt 30 perccel azelőtt, hogy megmérnéd!
  • Kapcsold be a hőmérőt, ha digitálist használsz!
  • A hőmérő hegyét helyezd a nyelved alá!
  • Várd meg, amíg a hőmérő hanggal jelzi, hogy kiveheted!
  • Olvasd el, mit ír a kijelzője!

Mi okozza a lázat?

A láz egy tünet és nem egy kórság. A test így reagál a fertőzésekre. A láz segít, hogy a szervezeted harcoljon a fertőzésekkel. A legtöbb láz nem káros (37,8°C-40°C.) A legtöbbet vírusos megbetegedés okoz, mint például a megfázás vagy az influenza. Néhány esetben bakteriális megbetegedés okozza, mint a torokgyulladás vagy a hólyagfertőzés.

Meddig tart?

A legtöbb vírusos megbetegedés okozta láz 2-3 napig tarthat. Általában a láz magassága nem függ össze a betegség komolyságával. Az számít, hogy mennyire érzed rosszul magad. A láznak nincsenek súlyos következményei, feltéve, ha nem éri el a 42°C-ot.

Szerencsére az agy hőszabályzója ez alatt tartja a lázat.

Hogyan viselheted gondodat?

Sok folyadék és kevesebb ruha

Igyál rengeteg folyadékot. A hideg folyadék még hatásosabb. A tested dehidratálódik a láz következtében történő izzadás miatt. Könnyű ruhákat viselj, mert a hő a bőrödön keresztül távozik. Amíg ráz a hideg, reszketsz, addig bugyoláld be magad egy vékony takaróba! Ritkán van szükség láz elleni gyógyszerekre. A láz ezen a szinten nem jár súlyos következményekkel, de segít leküzdeni a fertőzést.

Gyógyszerek

Emlékezz, hogy a láz segít a betegség legyőzésében. Csak akkor vegyél be gyógyszert, ha a lázad meghaladja a 38°C-ot, és rosszul érzed magad. Vehetsz be acetaminofent vagy ibuprofent.

A gyógyszerek nem fogják egyből normálisra változtatni a testhőmérsékletedet, ezért meg kell ismételned, mert a láz fel fog kúszni és csökkenni, amíg a betegség ki nem ment a szervezetedből. Ne vegyél be 5 dózisnál többet 24 órán belül!

Kerüld az aszpirint! Az orvosok szerint 21 éves kor alatt nem ajánlott aszpirint szedni megfázásos tünetekkel, mint a láz, köhögés vagy torokfájás.

Mikor hívd fel az orvost?

Azonnal hívd fel, ha:

  • a lázad 40°C feletti
  • a lázad folyamatos fejfájással, nyakfájással, zavaros légzéssel jár, és nem tudsz folyadékot inni

Hívd 24 órán belül, ha:

  • a lázad több mint 24 órára elmúlt, aztán visszatért
  • több mint három napja lázas vagy

(KamaszPanasz – R.P.)