grillezés
#Betegségek

A grillezés veszélyei

2014.06.29.
2 perces olvasási idő

A kerti partik központját jelentik a közös főzési lehetőségek, legyen szó grillezésről, szalonnasütésről vagy bográcsban elkészített ételekről. Fontos azonban tudni, hogy ezen alkalmak komoly égési sérüléseket is okozhatnak mind a házigazda, mind vendég számára is.

Megégetheti a bőrünket nemcsak a nyílt tűz vagy felforrósodott edény, sütőlap, bogrács, nyárs, hanem a gőz vagy - akár jókora távolságból - a felforrósodott olaj, zsiradék is. Különösen legyünk óvatosak a gyújtófolyadékokkal, amelyek belobbanva igen súlyos égési sérüléseket okozhatnak. A kerti sütések, partik, összejövetelek a finom ételekről és a jó társaságról szólnak, de néha kellemetlenségek is történnek. Az égési sérülések nem ritkák, segítünk, hogy úrrá lehess a váratlan helyzeteken.

A kerti balesetek szerencsére rendszerint enyhébb, felületes (I. fokú) égést okoznak, amelyek rendszerint a házi praktikákkal is gyógyulnak, és ha nem érintenek túl nagy felszínt, általában nincs szükség orvosi ellátásra.

Az égés súlyosságát sok tényező meghatározza, így például az érintett testfelület nagysága, az égés mélysége, foka, a sérült általános állapota, életkora - csecsemők, betegek, öregek veszélyeztetettebbek -, valamint az, hogy mely testrész szenvedett égési sérülést.
Ha nagy kiterjedésű az égett felület, akkor azon keresztül jelentős folyadékvesztéssel kell számolnunk (sokkveszély), valamint az égett testfelszín jó behatolási kapu a kórokozók számára is.grill

Teendők égési sérülések esetén

Semmilyen fokú égésnél

• Ne tegyünk semmilyen port, kenőcsöt, zsiradékot, folyadékot (kivéve vizet) a sebre!
• Ne érintsük kézzel a sérült területet!
• Ha hólyagot látunk, azt ne szúrjuk ki, mert ezzel utat nyitunk a kórokozóknak! A hólyag nem igényel kezelést!

Akár a nyílt tűz, akár valameny forró tárgy okozza a sérülést, a legfontosabb teendő a folyó, hideg vízzel történő hűtés 8-10 percen keresztül, amely a fájdalmat is csillapítja és a mélyebben fekvő szövetek további károsodását is meggátolja. Ez a kerti mulatságokon rendszerint könnyen megoldható.

Súlyosabb esetben

Közepesen mély (II. fokú) és mély (III. és IV. fokú) égési sérülések esetén orvosi ellátásban, speciális kezelésben kell részesíteni a sérültet! Értesítsük a mentőket! Kiérkezésükig az első és legfontosabb tennivaló a hűtés, ugyanis annál súlyosabbak lesznek a következmények, minél tovább éri a szervezetet a hőhatás.

Idősek, kisgyerekek

Az átlagosnál legyünk óvatosabbak akkor, ha öregek, súlyos krónikus betegek szenvednek égési sérülést, hiszen esetükben rosszabb a bőr regenerálódási képessége.
Különösképpen figyeljünk a tűz körül játszadozó kisgyerekekre, akik nemcsak elővigyázatlanabbak, hanem náluk már a kis bőrfelületre kiterjedő égés is relatíve nagynak számít!

(WEBBeteg)