magasvérnyomás
#Betegségek

Már az egyetemi évek alatt is kialakulhat magasvérnyomás

2015.09.24.
1 perces olvasási idő

A magasvérnyomás a közhiedelemben úgy él, mint az idősek betegsége, így a fiatalabbak nem is gondolnak rá - sokszor még panaszok esetén sem -, hogy bizony náluk is fennállhat a probléma. Ez gyakran az egyetemistáknál fordul elő, ahol a nagy nyomás és a fokozott stressz miatt az értékek könnyen megemelkedhetnek. Az állapotról dr. Kapocsi Judit magasvérnyomás specialista beszélt.

Stresszes életmód és a magasvérnyomás

A stressz és a magasvérnyomás szoros kapcsolatban áll egymással, így nem csupán jó kedvünk és közérzetünk miatt érdemes lehetőleg minél jobban lecsökkenteni a stresszt az életünkben, hanem az egészségünk miatt is. Kényelmetlen szituációkban ugyanis az adrenalin és a noradrenalin szintje megemelkedik, melynek hatására az erek összehúzódnak, a vérnyomás megemelkedik, és a szív elkezd erősebben pumpálni. Ezek következménye, hogy az erek fala veszít rugalmasságából, és apró sérülések, majd egyenetlenségek keletkeznek rajta.

Stressz és helytelen életmód jellemzi az egyetemisták többségét

Az egyetemi évek alatt a diákok élete gyakran felborul, mely az egészségükre is hatással magas vérnyomásvan. Az iskolában ugyanis a teljesítménykényszer és a vizsgák miatti stressz szinte mindennapos, ám a romboló életvitel az egyetem falai közt nem ér véget. A fiatalok egy része ekkor ugyanis nem fordít elegendő időt és energiát sem a megfelelő táplálkozásra, sem a megfelelő mennyiségű és pihentető alvásra, sem pedig rendszeres testmozgásra, pedig ezek nagy segítséget nyújtanának a magasvérnyomás elleni küzdelemben - mondja dr. Kapocsi Judit.

Hazai statisztikák szerint az itt élő fiatalok kb. 3 százaléka hipertóniás, melynek a stresszen kívül a fő oka az elhízás. A túlsúly azonban nem csupán magának a magasvérnyomásnak a rizikóját növeli, hanem az olyan betegségekét is, melyek hipertóniát okoznak (pl. cukorbetegség). Éppen ezért, amennyiben egy fiatalnál magasvérnyomás betegséget diagnosztizálunk, úgy más betegségek megléte után is érdemes kutatni, hiszen hiába a gyógyszeres kezelés, ha az alapbetegség nincs kezelve, akkor a hipertónia megmarad.

Nem csak a 140/90 feletti értéket kell kezelni

Jó hír azonban, hogy a fiatalok csak ritkán produkálnak tartósan 140/90 Hgmm feletti értékeket, azonban a magas-normális vérnyomás (>130/80 Hgmm) ennél jóval gyakoribb. Érdemes tudni, hogy innen már csak egy ugrás a magasvérnyomás betegség, így ha gyógyszeresen nem is szükséges kezelni, de életmód változtatás és rendszeres kontroll javasolt. Ilyenkor általában a só- és zsírszegény diétát, valamint a rendszeres, pulzusszám-emelő mozgást ajánlanak a szakemberek, így a későbbiekben minimálisra csökkenthető a hipertónia, illetve szövődményeinek kialakulása!

Ezek emelhetik meg a vérnyomást

  • elhízás
  • túlzott só- és zsírfogyasztás
  • betegségek (pl. érelmeszesedés, cukorbetegség, alvási apnoe, vesebetegség)
  • fogamzásgátló tabletta
  • stressz

(Trombózisközpont)