Főoldal / BETEGSÉGEK / Már az egyetemi évek alatt is kialakulhat magasvérnyomás
  2015-09-24

Már az egyetemi évek alatt is kialakulhat magasvérnyomás

A magasvérnyomás a közhiedelemben úgy él, mint az idősek betegsége, így a fiatalabbak nem is gondolnak rá - sokszor még panaszok esetén sem -, hogy bizony náluk is fennállhat a probléma. Ez gyakran az egyetemistáknál fordul elő, ahol a nagy nyomás és a fokozott stressz miatt az értékek könnyen megemelkedhetnek. Az állapotról dr. Kapocsi Judit magasvérnyomás specialista beszélt.

Stresszes életmód és a magasvérnyomás

A stressz és a magasvérnyomás szoros kapcsolatban áll egymással, így nem csupán jó kedvünk és közérzetünk miatt érdemes lehetőleg minél jobban lecsökkenteni a stresszt az életünkben, hanem az egészségünk miatt is. Kényelmetlen szituációkban ugyanis az adrenalin és a noradrenalin szintje megemelkedik, melynek hatására az erek összehúzódnak, a vérnyomás megemelkedik, és a szív elkezd erősebben pumpálni. Ezek következménye, hogy az erek fala veszít rugalmasságából, és apró sérülések, majd egyenetlenségek keletkeznek rajta.

- hirdetések -

Stressz és helytelen életmód jellemzi az egyetemisták többségét

Az egyetemi évek alatt a diákok élete gyakran felborul, mely az egészségükre is hatással van. Az iskolában ugyanis a teljesítménykényszer és a vizsgák miatti stressz szinte mindennapos, ám a romboló életvitel az egyetem falai közt nem ér véget. A fiatalok egy része ekkor ugyanis nem fordít elegendő időt és energiát sem a megfelelő táplálkozásra, sem a megfelelő mennyiségű és pihentető alvásra, sem pedig rendszeres testmozgásra, pedig ezek nagy segítséget nyújtanának a magasvérnyomás elleni küzdelemben - mondja dr. Kapocsi Judit.

Hazai statisztikák szerint az itt élő fiatalok kb. 3 százaléka hipertóniás, melynek a stresszen kívül a fő oka az elhízás. A túlsúly azonban nem csupán magának a magasvérnyomásnak a rizikóját növeli, hanem az olyan betegségekét is, melyek hipertóniát okoznak (pl. cukorbetegség). Éppen ezért, amennyiben egy fiatalnál magasvérnyomás betegséget diagnosztizálunk, úgy más betegségek megléte után is érdemes kutatni, hiszen hiába a gyógyszeres kezelés, ha az alapbetegség nincs kezelve, akkor a hipertónia megmarad.

Nem csak a 140/90 feletti értéket kell kezelni

Jó hír azonban, hogy a fiatalok csak ritkán produkálnak tartósan 140/90 Hgmm feletti értékeket, azonban a magas-normális vérnyomás (>130/80 Hgmm) ennél jóval gyakoribb. Érdemes tudni, hogy innen már csak egy ugrás a magasvérnyomás betegség, így ha gyógyszeresen nem is szükséges kezelni, de életmód változtatás és rendszeres kontroll javasolt. Ilyenkor általában a só- és zsírszegény diétát, valamint a rendszeres, pulzusszám-emelő mozgást ajánlanak a szakemberek, így a későbbiekben minimálisra csökkenthető a hipertónia, illetve szövődményeinek kialakulása!

Ezek emelhetik meg a vérnyomást

  • elhízás
  • túlzott só- és zsírfogyasztás
  • betegségek (pl. érelmeszesedés, cukorbetegség, alvási apnoe, vesebetegség)
  • fogamzásgátló tabletta
  • stressz

(Trombózisközpont)