depresszió
#Betegségek

Depresszió az egyetemen, főiskolán

2014.08.25.
1 perces olvasási idő

Ha felvettek az egyetemre, akkor hozzá kell szoknod az új környezethez, távol a családodtól és a középiskolai barátoktól. Megeshet, hogy nagyon magányosnak érzed magad. És ehhez még társul a stressz is, amit a végigtanult éjszakák váltanak ki. Ezek a hatások depresszió kialakulásához is vezethetnek.

De hogyan tudod megkülönböztetni a valódi klinikai depressziót a természetes, olykor-olykor fellépő egyszerű rosszkedvtől vagy hangulatváltozástól?

A depresszió egy pszichés betegség, amely során a nyugtalanító gondolataid, a szomorúságod,a dühöd vagy éppen a frusztrációid befolyásolják a mindennapi életedet. Ezek a rossz érzések hosszútávon fennállnak, és nem tűnnek el, akkor sem, ha egy barátod például viccet mesél. A depresszió tünetei a következők lehetnek: reménytelenség érzése, a motiváció teljes hiánya, fáradtság, étvágycsökkenés vagy -növekedés, fizikai fájdalom, folyamatos idegesség, és érdektelenség az emberek és bizonyos tevékenységek iránt, amiket régen élveztél.tanulás

Bár a depressziót sokféle faktor befolyásolja, mint például a kémiai egyensúly felborulása az agyban, genetikai okok, családi ügyek, veszteség, halál. Ám az egyetemisták, főiskolások még nagyobb mértékben ki vannak téve a depresszió veszélyének rengeteg egyéb ok miatt, például a honvágy, az alváshiány, a szorongás a szexuális orientáció kapcsán, bizonytalan pénzügyi helyzet és egyéb problémák a szociális és szerelmi kapcsolatok terén. Az alkohol és a drogok is okozhatják a depressziót. Valamint a szegényes táplálkozás és a mozgás hiánya.

Nem számít, mi a kiváltó ok, a depresszió kezelhető megfelelő terápiával, elbeszélgetéssel, és ha szükséges, akkor gyógyszerekkel is. Fontos, hogy ha bármikor is öngyilkosságot fontolgatsz, akkor mindenképp kérj azonnali segítséget. Beszélj az egyetemi tanácsadóval vagy hívj fel egy segélyvonalat. A telefonos segélyszolgálatok a nap 24 órájában a rendelkezésedre állnak. Az egyetemeken, főiskolákon is vannak erre a feladatra szakemberek, akik szakszerű segítséget nyújthatnak. A lakótársaid is segíthetnek, beszélj velük bátran a problémáidról!

(P. K.)