rák
#Betegségek

Hogyan kezelik a rákos megbetegedéseket?

2015.08.05.
2 perces olvasási idő

A daganatok sajnos egyre gyakoribb jelenségnek számítanak, amellyel talán már te magad is szembesültél a szűkebb vagy tágabb környezetedben. Cikkünkben a rákos betegségek kezelési módjairól, valamint azok mellékhatásairól írunk.

A hagyományos rákkezelés három részből áll: operáció, kemoterápia és sugárterápia. Egy beteg akár mind a három terápián is részt vehet.

Operáció

Ez az első számú kezelési lehetőség a rákos betegek számára, amennyiben a daganat kisméretű, áttét nélküli és jól hozzáférhető helyen van. Ilyenkor a tumort, a környező szöveteket és nyirokcsomókat (mivel itt képződnek elsősorban az áttétek) sebészeti úton eltávolítják a szervezetből. A műtéti beavatkozás előtt vagy után is alkalmazhatnak sugárterápiát, hogy csökkentsék a tumor nagyságát.

Kemoterápia

A kemoterápia olyan gyógyszerek bevitelét jelenti, amelyek elpusztítják a rákos sejteket, daganatvagy gátolják azok szaporodását a szervezetben. Ezeket általában közvetlenül, intravénásan vagy szájon keresztül kapja a beteg, illetve műtét előtt is alkalmazhatják a daganat méretének csökkentésére.

Sugárterápia

Különböző sugárzásokat alkalmaz ez a terápia, hogy elpusztítsák a beteg sejteket. A terápia lehet külsőleg alkalmazott (ilyenkor a sugárzás kívülről jön), vagy pedig belsőleg (ilyenkor a tumor közelébe egy implantátumot ültetnek). A sugárterápia fájdalommentes, de sajnos pusztítja a környező egészséges sejteket is.

Egyéb daganat kezelési módok

Manapság sokat hallhatunk alternatív módszerekről is. Ilyen lehet például a hormon-terápia, immuno-terápia vagy a csontvelő átültetés.

Mik lehetnek a kezelések mellékhatásai?

A terápiák alkalmazása attól függ, hogy az egyénnek milyen típusú megbetegedése van, illetve a rák milyen stádiumban van. Persze a beteg életkora, általános egészségi állapota is befolyásolja a kezelés mellékhatásait. Előre nehéz megállapítani, hogy milyen jellegű és mértékű mellékhatások várhatóak, ez betegenként változó!

A kemoterápia lehetséges mellékhatásai

Rövidtávon a kemoterápia hányingert, hányást, étvágytalanságot, szájszárazságot, illetve a haj hullását eredményezheti. Mivel a kemoterápia megváltoztatja a vérképző sejteket a csontvelőben, a szervezet védekezőképessége, immunitása csökken, így a fertőzés veszélye fokozottan fennáll. Ez fáradtsághoz, nehézlégzéshez vezethet.

Minden beteg másképp reagál a kemoterápiára, ám a mellékhatások hamar elmúlnak, a terápia végével például a haj is újra megnő.

A sugárterápia mellékhatásai

Ez az eljárás abszolút nem fájdalmas, mellékhatásai közé sorolható a bőrirritáció, a bőr kiszáradása és a folytonos fáradtság érzet.

A rák kezelése rosszabb magánál a betegségnél?

Néhányan azt gondolják, hogy a rák kezelése talán veszélyesebb a betegre nézve, mint maga a betegség, de ez persze nem igaz. Valójában a rákos megbetegedések jellegéből adódik ez a feltevés, hiszen a rákkal diagnosztizált emberek a kezelések megkezdéséig a legtöbb esetben azt sem tudják, hogy betegek: nem éreznek fájdalmat és más kellemetlen tünetet sem. A kezelések megkezdésével viszont az léetminőséget negatívan befolyásoló mindennapi tényezők felülkerekednek. Fontos azonban észben tartani, hogy a kezelési folyamat életet ment, főképp akkor, ha a rákot már korai szakaszban diagnosztizálták.

Minden embernek egyéni döntése a kezelés kérése vagy elutasítása! Ezek a kezelések viszonylag rövid idejűek, ám ha a beteg nem akar élni velük, el kell fogadnunk a döntését.

A rákról beszélni kell, hiszen folyamatosan hallunk róla. Nem szabad a szőnyeg alá söpörni, fontos, hogy megtudjunk minél többet róla. Ha esetleg a közvetlen környezetedben valaki ezzel a betegséggel küzd, ne habozz neki segítséget nyújtani! Egy kis kedvesség vagy egy kórházi látogatás is sokat segíthet. Neked igazán apróság, de másnak gyönyörűvé varázsolhatja a napjait.

(GY.R.; cancer.org)

Kapcsolódó címkék

daganat