szédül
#Betegségek

Normális, ha szédülök?

2022.12.14.
1 perces olvasási idő

Kedves Szakértő! Akárhányszor hirtelen felállok, ülő vagy álló helyzetből, erős szédülés jön rám, és elsötétedik minden előttem. Ez normális? Valami baj van velem?

Kedves Levélíró!

Sok ember tapasztal hasonló tüneteket, amikor hirtelen álló helyzetbe kerül valamilyen nyugvó pozícióból (szédülés, gyengeség). Ezt a hirtelen bekövetkezett vérnyomásesés okozza a felállás során (azoknál gyakori, akiknek eleve alacsony a vérnyomása, amit célszerű kezeltetni). Sajnálatos módon nem tudunk pontos diagnózist felállítani az interneten keresztül, ehhez személyesen kell felkeresned az orvosodat, így megtudhatod, hogy a tüneteid normálisak vagy kezelésre szorulnak.

Ez a tünet általában nem szokott gondot okozni, ha csak ritkán fordul elő. Ebben az esetben nincs más teendőd, mint figyelni arra, hogy lassan állj vagy egyenesedj fel ülő vagy fekvő helyzetből. Akinél azonban a szédülés gyakran jelentkezik, annak érdemes mihamarabb orvoshoz mennie kivizsgálásra, hogy kiderüljön, mi okozza a bajt, és megkapja a szükséges kezelést rá. Tehát, ha gyakran tapasztalsz szédülést, amelyet akár látáskiesés kísér, akkor menj orvoshoz minél előbb, mert lehet, hogy nagyobb baj van a háttérben.

(KamaszPanasz - N. L., teenhealthfx.com)