allergia
#Betegségek

Vigyázz! Veszélyes latexek

2019.03.01.
1 perces olvasási idő

A latex egy természetes anyagból készült termék, amelyet a gumifa fehérjés, tejszerű folyadékából nyernek. Allergiásak lehetünk a latexre, annak keverékére, vagy mindkettőre.

A latex érzékeny betegek egyidejűleg érzékenyek lehetnek bizonyos ételekre mint a banán, avokádó, amerikai mogyoró, alma, répa, zeller, papaya, kiwi, burgonya, paradicsom, dinnye, őszibarack, cseresznye, ananász, eper, málna, füge, szőlő, sárgabarack, szójabab, körte, rozs, golgotavirág, mogyoró, dió.

Az egészségügyben dolgozók körében a latex allergia előfordulása 25 százalékra tehető, míg a populáció többi részében ennek gyakorisága 2-6 százalékra becsülhető. Ennek magyarázata a latex egyre gyakoribb védőeszközként történő használata, de gyakori vizeletfertőzés, gyermekkorban elvégzett sebészi beavatkozás miatt is kialakulhat az érzékenység.

A latex allergia azonnali formája a csalánkiütés (urticaria), légzési nehézség, asztma, angioödéma, az anafilaxia (heves allergiás reakció) és a kontakt dermatitis (kóros gyulladásos bőrreakció). A diagnózist szérum IgE szint, specifikus IgE, bőrpróba, patch teszt segítségével állítják fel.

Akut esetben vagy anafilaxiás roham kialakuláskor a kezeléshez vagy a sürgős beavatkozásokhoz latex-mentes felszerelést kell használni. A megelőzés és a megfelelő elővigyázatosság fontosak a további reakciók elkerüléséhez.

(Webbeteg)