tévé
#Betegségek

Napi három órányi tévénézés megbetegít

2011.11.12.
1 perces olvasási idő

A tévénézés rontja a szemet - hallhattuk évekkel ezelőtt, ám ettől sokkal veszélyesebb hatásai vannak, ha túlzásba visszük a tévézést. Amerikai kutatók friss megállapítása szerint már napi 3 órányi tévénézés is elég ahhoz, hogy drasztikusan megrövidüljön élettartamunk.

Az átlagos életvitelt folytató európaiak (kortól függetlenül) átlagosan napi 3-4 órát töltenek a készülékek előtt gubbasztva; a szintén átlagosnak mondható amerikai akár ennek kétszeresét is fordíthatja televíziózásra - állapították meg a Harvard School of Public Health bostoni kutatói amerikai, európai és ausztrál emberek adatai alapján.

Már két óra tévézés is ártalmas

Az életvitellel és egészégi állapottal kapcsolatos adatok elemzése során kiderült, hogy a 2-es típusú diabétesz és a szívkoszorúér betegségei már napi 2 órányi tévénézés esetén is jelentősen magasabbak. A 3 óra, vagy annál hosszabb, tévézéssel töltött idő pedig érezhetően megrövidíti az életet - hívják fel a figyelmet a kutatók.

A televíziót nem, vagy csak ritkán és kis ideig nézőkkel összehasonlításban a sokat tévézők esélye, hogy 2-es típusú diabétesz alakuljon ki, esetükben 20 százalékkal magasabb. Ugyanez a szív- és érrendszeri megbetegedések esetén 15 százalékkal tehető magasabbra. A tudósok hangsúlyozzák, hogy minden egyes további, a készülék előtt töltött idő tovább fokozza a krónikus betegségek kockázatát.

Nassolnivaló - szükségtelen „adalék”

A betegségekre és az elhízásra való nagyobb esély nem csak az egy helyben való ülés és az abból adódó mozgásszegény életmód miatt tapasztalható, hanem a tévénézés közben nagy mennyiségben fogyasztott chips, cukros üdítőitalok és alkohol miatt. Utóbbiak ugyanis a többség szerint hozzátartoznak egy-egy jó műsorhoz vagy filmhez.

A kutatók szerint a megállapításokból kiindulva nem ajánlott napi szinten 2 óránál több időt fordítani televíziózásra, s emellett a közben elfogyasztott élelmiszerek minőségére, energiatartalmára sem árt odafigyelni.

(Forrás: Fókuszban a Nő, fitforfun.de)

Kapcsolódó címkék

szív