aranyér
#Betegségek

Borsószerű dudor van a hátsómon

2012.08.29.
1 perces olvasási idő

Kedves szakértő! Ez a tény és a kérdés is számomra nagyon zavarba ejtő, szóval előre is elnézést a fogalmazás miatt. Nem rég fedeztem fel, hogy valami szokatlan van a fenekemen. Olyan, mintha egy borsó nőtt volna oda.

Kemény és sima, ugyanakkor ha megérintem, picit fáj. Mit csináljak? Ez esetleg valamilyenféle rákos megbetegedés első jele? El kellene mennem vele kórházba vagy máshova? Hogyan kérjek időpontot egy ilyen kellemetlen szituáció esetén? Köszönöm.

Kedves Kérdező!

Úgy tűnik – nagyon helyesen -, hogy szeretnél mielőbb a végére járni, hogy mi is okozza számodra a kellemetlenséget. Valószínűleg nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, lehetséges, hogy mindösszesen csak aranyered van. A biztonság érdekében azonban a legjobb, ha meglátogatsz egy szakembert. Először a háziorvosod, aki majd további beutalót ad neked, ha szükséges. Ha az aranyérről szeretnél többet megtudni, kattints ide!aranyér

Ha a következők közül bármelyik is történik, nem csak ajánlott, hanem kötelező azonnal orvoshoz fordulni:

- A kitüremkedés növekedésnek indul, és nem akar eltűnni 1 hét alatt.

- Erős vérzést tapasztalsz, vagy enyhe vérzést, amely nem akar elállni.

- A csomótól komoly fájdalmaid vannak.

- Megváltoznak a székletürítési szokásaid.

Ha a kitüremkedésről egyértelműen kiderült, hogy az aranyér, akkor számos otthoni gyógymód közül is választhatsz. Természetesen, mint a legtöbb gyógyszer vagy gyógymód, így ezek közül se biztos, hogy mindegyik hatásos mindenkire. De a sok módszer közül, talán találsz egy magadnak megfelelőt.

- Használj szobahőmérsékletű borogatást vagy hűtött boszorkánymogyorót. Helyezd a problémás területre 10 percre, naponta 3-4-szer. A drogériákban, gyógyszertárakban boszorkánymogyoró borogatást már készen lehet kapni. Ezeket könnyű használni és megbízhatóak, tehát válaszd ezeket!

- Tegyél egy adag jeget a kitüremkedésre maximum 10 percig. Ezzel enyhítheted a fájdalmad és a kellemetlenséget.

- Helyezz meleg tea filtert a csomóra. A teában található csersav ugyanis gyulladáscsökkentő hatású.

- Amikor lehetséges, az oldaladon vagy a hasadon feküdj, és próbálj a lehető legkevesebbet ülni.

- Tartsd az említett területet tisztán, és ne töröld erősen. Nedves törlőkendőt és WC-papírt használj, hogy megszüntesd az irritációt és a viszketést. Ehhez továbbá használhatsz előre csomagolt boszorkánymogyoró párnát is.

- Kerüld a vakarást és ne használj vakarás elűző krémeket, amelyeknek az összetevőinek a nevében „kain” végződés található. Ezek ugyanis csak még nagyobb irritációt okozhatnak. Próbáld ki inkább a tiszta, nem illatosított E-vitamin olajt. (Drága, de csak egy pár cseppre lesz szükséged. )

- Az aranyér kenőcsök és kúpok, amelyeket oly nagyon hirdetnek, csak kicsit enyhítenek a tüneteken, így ezek nagy része pénzkidobás.

Sok szerencsét és jobbulást!

Kapcsolódó címkék

széklet