fejfájás
#Betegségek

Kinőhetik-e a gyerekek a krónikus napi fejfájást?

2012.09.07.
1 perces olvasási idő

Egy tanulmány szerint a legtöbb gyermek, aki naponta szenved krónikus fejfájástól, kinőheti ezt a kellemetlen állapotot. A középiskolások közel 1,5 százaléka szenved napi krónikus fejfájásotól, és krónikus migréntől.

„Az eredményeink azt mutatják, hogy a krónikus fejáfásban szenvedő gyerekeknek és szüleiknek van még okuk reménykedni” – mondta a kutatás vezetője, Shuu-Jiun Wang. „Idővel ezeknek a gyerekeknek a legtöbbje jobban lesz és sokkal kevesebb migrénnel kell majd számolniuk, mint egyéb fiatal társaiknak.”

A kutatás során a tudósok 122 ilyen problémával küzdő 12 és 14 év közötti gyermeket figyeltek meg. A krónikus napi fejfájások havi 15 vagy több alkalommal jelentkeztek náluk, és minden egyes fejfájás 2 vagy több órán keresztül tartott.

A kutatás szerint a gyerekek 60 százalékának egy év elteltével egyáltalán nincs krónikus fejfájásuk és 75 százalékuk két év után lesz teljesen tünetmentes. 8 év elteltével már csak a 103 gyermek 12 százaléka nyilatkozott napi krónikus fejfájásról.

Bárhogy is, a gyerekek 75 százalékánál megszűntek az állandó migrénei, valamint 11 százalékuk teljesen fejfájás-mentessé vált az elkövetkező 8 év során.

„Mind a szülőket, mind a gyermekeket fel kell készíteni arra a lehetőségre, hogy a krónikus fejfájás idővel jobb lesz – és bár általában a fejfájások sosem szűnnek meg teljesen, a gyerekek fejfájása sokkal kevésbé lesz jelentős, mire fiatal felnőttekké válnak.” - mondta Wang.

A kutatás a migrének fő rizikófaktoraként is a gyermekkori fejfájásokat jelölték meg. Azok a gyerekek, akik krónikus fejfájásban szenvedtek 13 éves koruk előtt, valamint akiknek ez az állapot több mint 2 évig tartott, nagyobb eséllyel fognak migrénektől szenvedni 8 évvel később. A kutatásokat a Taipei Veterans General Kórházban valamint a Kaohsiung Medical University Chung-Ho Memorial Kórházban végezték.

(Gy.A., Newswise.com)