fej
#Betegségek

Üdítőitalok és migrén

2015.02.06.
2 perces olvasási idő

A migrénes fejfájás rendkívül fájdalmas és kimerítő lehet. Jó, ha tudod, hogy bizonyos üdítőitalok egyes összetevői kiválthatják a fejfájást, illetve befolyásolhatják annak lefolyását.

A migrénes fejfájás legjellegzetesebb tünetei közé tartozik a fej egy bizonyos területére koncentrálódó lüktető, éles fájdalom. Az émelygés és hányás szintén a migrén velejárója lehet, akárcsak a fényre való extrém érzékenység is. Ha hasonlót tapasztalsz, beszélj az orvosoddal, és kérj tőle tanácsot!

Migrént kiváltó összetevők

Az egyik legnevesebb kutatóegyetem, a MayoClinic.com szerint bizonyos ételek és italok a bennük található adalékanyagok miatt az azokra érzékeny személyeknél migrént okozhatnak. A leggyakoribb migrént kiváltó élelmiszerek közé tartozik a vörösbor, a sör, az érlelt sajtok, valamint a nátrium-glutamát-, aszpartám-, csokoládé- és koffeintartalmú ételek illetve italok.

Számos üdítőital tartalmaz koffeint és aszpartámot is. Sok koffein van például a szénsavas üdítőitalokban, az energiaitalokban, míg az aszpartám főként a diétás vagy „cukormentes” italokban található meg. Vásárlás előtt mindig nézd meg a termék címkéjét, ha hajlamos vagy a fejfájásra!

Ne feledd azonban, hogy migrén akkor is jelentkezhet, ha valaki fogyókúrázik, vagy kihagy egyes étkezéseket!

Elméletek a migrén kialakulásáról

Egyes szakértők úgy vélik, a migrént a páciens fejében található véredények átmérőjének változásai okozzák – állítja a Medline Plus online egészségügyi lexikon. Az egyes üdítőitalokban is megtalálható koffein általában szűkíti a fej és a test véredényeit. Így azoknál, akiknél a migrént a túlságosan tágult véredények okozták, a koffeines üdítőitalok potenciálisan enyhíthetnék a tünetek némelyikét. Míg azoknál, akiknél a migrént a túl szűk véredények okozzák, a koffein csak rontana a tüneteken.

Más elméletek szerint a migrént elsősorban genetikai tényezők okozzák. Bizonyos gének az agysejtek működésének irányításáért felelősek. Ha gyakori migréntől szenvedsz, kérdezd meg a hasonlóan gyakori fejfájással küzdő közeli családtagjaidat, hogy tapasztalataik szerint vannak-e olyan üdítőitalok, amik előidézik vagy enyhítik a migrénjüket.

Figyelj, hogy mit iszol!

Ha az életmódodban és az étrendben bevezetett változtatások hatására sem múlik, hanem továbbra is rendszeres a fejfájásod, bizonyos migrénellenes gyógyszerek segíthetnek. Beszélj az orvosoddal a migrénedre felírt orvosság és az általad szedett egyéb gyógyszerek, recept nélkül kapható étrend-kiegészítők lehetséges kölcsönhatásáról.

Fontos az is, hogy megértsd, az alvási szokásaid milyen szerepet játszhatnak a migrén kiváltásában vagy annak lefolyásában. A rossz alvási szokások is előidézheti a migrént, például lefekvés előtt mindenképp kerüld a koffeines üdítőitalokat. Ezek megzavarhatják a normális alvási folyamatokat, és potenciálisan több migrént okoznak.

(K.F. - livestrong)